KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

VREME JE ZA VIŠE ŽENA U IKT SEKTORU!

03.04.2018

Fleksibilno radno vreme, potencijalno visoka zarada i prijatno radno okruženje samo su neke od prednosti zaposlenja u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT). Ipak, u ovom trenutku, oko osam od deset zaposlenih u IKT sektoru čine muškarci. Stoga, u sklopu obeležavanja Međunarodnog dana žena, Evropski institut za rodnu ravnopravnost (EIGE) se usredsredio na razmatranje uzroka koji su doveli do rodnog disbalansa u strukturi zaposlenih u tom sektoru ali i na razmatranje mogućih načina da se postojeće, krajnje neuravnoteženo stanje prevaziđe. Najvažniji cilj inicijative pokrenute u ovom evropskom institutu je podsticanje većeg ostvarenja potencijala žena u rastućoj grani privrede kakva je to digitalni sektor.

Istraživanja pokazuju da na nivou čitave Evropske unije svega 17% stručnjaka za informacione i komunikacione tehnologije čine žene. Takođe, zbog stereotipa kojima su devojčice izložene počev od ranog obrazovanja, vrlo malo tinejdžerki uzima u razmatranje karijeru u tehnologiji, pa je za očekivati da rodna segregacija u IKT sektoru vremenom dodatno dobije na zamahu. U vezi sa tim, zanemarimo li za trenutak kontekst rodne ravnopravnosti i pođemo li od činjenice da Unija ne uspeva efikasno da iskoristi ukupan privredni potencijal svog IKT sektora i to upravo zbog manjka profesionalaca sa odgovarajućim veštinama, jasno je zašto slaba zainteresovanost žena za ovaj sektor i posledična mala zastupljenost u istom predstavljaju toliki problem.

Učiniti digitalni sektor privlačnijim za žene moguće je jednostavnim isticanjem prednosti koje ovaj sektor nudi zaposlenima. Za početak, skoro 90% zaposlenih u sektoru zadovoljno je dostupnim opcijama koje se odnose na radno vreme, odnosno fleksibilnošću radnog vremena koja omogućava i više nego zadovoljavajući balans između profesionalnog i privatnog života zaposlenog. Osim toga, rodni platni jaz je u ovom sektoru manje izražen u odnosu na većinu drugih sektora. S druge strane, nameće se potreba za uvođenjem određenih promena kako bi se u pojedinim segmentima napredovalo u pravcu zadovoljavajućeg stepena rodne ravnopravnosti.

Žene u digitalnom sektoru u proseku su obrazovanije od svojih muških kolega, ali i da, bez obzira na prednost te vrste, svejedno završe na nižim pozicijama u odnosu na njiih. Kako uspešna karijera u digitalnom sektoru podrazumeva stalno usavršavanje i nadgradnju veština, u kasnijim fazama karijere za ženu postaje otežavajuća okolnost i veliki izazov da izdvoji vreme za takve aktivnosti i to iz razloga što prosečna građanka Unije neretko preuzima na sebe nesrazmerno veliki deo porodičnih i kućnih obaveza. Dakle, u toj tački problem već izlazi iz okvira digitalnog sektora i otvara se prostor za raspravu o neujednačenoj podeli odgovornosti između muškaraca i žena u privatnom, porodičnom krugu. 


Evropski institut za rodnu ravnopravnost je prepoznao potrebu za primenom odgovarajućih praksi i politika u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija kako bi se eliminisale negativne pojave o kojima je prethodno bilo reči i kako bi povećalo učešće žena u ovoj rastućoj grani privrede.EIGE je stoga, na osnovu goreopisanih rezultata istraživanja i na liniji sa Direktivom EU o radno-životnom balansu za roditelje i staratelje, razradio i pripremio predloge za poboljšanje aspekata ovog sektora koji su upitni sa stanovišta rodne ravnopravnosti a sa kojima su pojedine kompanije iz tog sektora već dobile priliku da se upoznaju. EIGE je, pored toga, razvio vodič za digitalni sektor čije smernice bi trebalo da olakšaju postizanje balansa između karijere i privatnog života zaposlenih u sektoru - „Investicioni imperativ za mere ravnoteže između rada i života u IKT sektoru“. 

 

Izvor: Evropski institut za rodnu ravnopravnost


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus