KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

Bеоgrad i Lisboa ruku pod ruku

 

Primenjena nostalgija (Nostalgia Aplicada) - Izložba fotografija Beograda i Lisabona.

Lisboa ili po naški Lisabon lepotica na Zamurovićevoj fotografiji

Piše: Dejan Stanković

Lisboa ili po naški Lisabon je lepotica – doduše malo fucnuta. Slikala se svetla, sunčana, narodska i otmena, tradicionalna i savremena, jednostavana i velelepna, uskomešana i polupusta, ulickana a dronjava. Lepa mi je Lisboa. A posebno je prijatna po letnjoj noći.

Beograd je ispao šmeker – poturio je Beograđane da se slikaju umesto njega. A Beograđani su raznoliki: nasmejani, namršteni, veseli, setni, svečani, urbani, narodski, zaljubljeni, zamišljeni, svakojaki... Niko mi nije duhovitiji od njih. Ima tome par meseci, na isti dan dva fotografa su krenula na put: Dragoljub Zamurović iz Beograda u Lisabon i Fernando Veludo iz Lisabona u Beograd. Nisu se sreli – mimoišli su se u vazduhu; predanje kaže: negde nad teritorijom Bavarske. Kad su stigli na svoja odredišta zadatak im je bio da u gradu gde nikada ranije nisu bili fotografišu ono što ih podseća na njihov rodni grad. Sve to zarad kloniranih izložbi koje su sada simultano otvorene u dva grada: Beograd nastupa kao gost u Lisabonu, Lisabon u Beogradu.

Projekat „Primenjena nostalgija“ zamišljen je kao serija zajedničkih izložbi dva eminentna fotografa, jednog iz Srbije i jednog iz zemlje predsedavajuće EU. Posle Portugalije koja predsedava EU u periodu jul-decembar 2007. godine Beograd će posetiti fotograf iz Slovenije, a nakon toga i iz Francuske koje predsedavaju EU u prvoj i drugoj polovini 2008. godine

Bio sam na lisabonskom otvaranju izložbe „Primenjena nostalgija". Prostor čudan – „Muzej vode“ – zgrada gde su nakada davno parne mašine pumpale vodu na vrh brda, u rezervoare iz kojih se napajao Lisabon. Sada je to lavirint ogromnih gvozdenih pumpi, kao što su one za naftu iz američkih filmova, isprepletanih platformi od metalnih profila i zavojitih stepeništa od kovanog gvožđa. Izložbu je neposrednim i simpatičnim govorom otvorio nekadašnji bloger Božidar Đelić, što je laskavo za domaćine, jer je on sada podpredsednik vlade, a njihovi podpredsednici vlade nisu tako pristupačni. Pričao je i Duško Lopandić, naš ambasador u Portugaliji. Na otvaranju se okupilo podosta doteranog i raspoloženog sveta. Portugalski fotograf je priznao da ga je Beograd prijatno iznenadio, da je očekivao sivu i razrušenu varoš, a zatekao nešto sasvim drugačije. Na „Primenjenoj nostalgiji“ u Lisabonu izloženo je četrdeset velikih formata – po dvadeset fotki svakog grada. Slike izmešane. Čak i poznavalac oba grada (na primer ja) ponekad bude zbunjen ne znajući koji je grad na slici pred njim.

Umesto sive i razrušene varoši, nešto drukčije. Beograd na Veludinoj fotografiji

Fernando Veludo koji je slikao Beograd, diplomirao je 1988. na Fakultetu umetnosti, Odsek fotografija u Portu, a iste godine počinje sa foto-novinarstvom kao slobodni umetnik za najveće portugalske listove Expresso i Diario de Noticias. U listu Publico postaje urednik fotografije. Tokom karijere fotografa bavio se novinskom fotografijom iz oblasti politike, sporta, kulture, kao i ratnim izveštvanjem. Zabeležio je prvi dolazak Jasera Arafata posle egzila u Hebron u Gazu, kao i dolazak prvih portugalskih trupa u Goražde posle Dejtonskog sporazuma. Veludo je izlagao svoje fotografije na nekoliko samostalnih izložbi u Portugalu, kao i u inostranstvu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragoljub Zamurović rođen je 1947. godine. Posle diplomiranja na Arhitektonskom fakultetu, završio je postdiplomske studije na Odseku fotografije Fakulteta primenjenih umetnosti. Dobtinik je mnogih nacionalnih i međunarodnih nagrada od kojih su najznačajnije „Velika majska nagrada“, „Nikonova nagrada“, „Velika nagrada Srbije za primenjenu umetnost i dizajn“. Od 1988. radi za francusku agenciju Gamma, te pod nadimkom Art Zamur svi vodeći časopisi Evrope objavljuju njegove fotografije. Autor je više foto-monografija, a monografija Srbija, život i običaji proglašena je najlepšom knjigom u Srbiji i najčešći je diplomatski poklon naših predstavnika u inostranstvu

 

 

 

 

 

Beogradsko otvaranje izložbe samo četiri dana posle Lisabona. U galeriji Progres, uz fado, Beograđani se šetaju i „ogledaju“ u fotografijama Fernanda Velude. Zadovoljni... Zadovoljan je i portugalski ambasador Da Silva kako je njegov grad predstavljen Srbiji. Potpredsednik Đelić otvorio je i ovu izložbu. A za one koji nisu stigli da pogledaju izložbu, tu je sajt www.primenjenanostalgija.com i virtuelna galerija. Gledajte, uživajte.


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus