KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

DUNAVOM TEČE I MUZIKA

 
Piše: Igor Jecl
 
Dunav, ta magistrala svetova u jednom istorijskom i duhovnom smislu Beogradsku filharmoniju, zajedno sa Bečkom, Bratislavskom i Budimpaštanskom, uvodi u red dunavskih filharmonija.
 
Vekovima je jedan mali pojas dunavske obale koji se proteže paralelno sa Velikim ratnim ostrvom do Ušća, ispod Beograda, bio područje drevne granice istočnih i zapadnih carstava. Carstva su nastajala i nestajala, ali je granica ostajala kao mesto sukoba i ukrštenja civilizacija i imperija, od Ugarske i Vizantije do Habsburške monarhije i Otomanskog carstva. Mesto verskih i kulturnih prožimanja, koje je često bilo poprište ratova, ali, ništa manje, i izvor najvećih pobeda civilizacije nad varvarstvom.
 
Poput ruže vetrova, ovo raskršće kultura predstavlja "Ružu Civilizacija", jedinstveno srce geokulturnog ukrštanja Istoka i Zapada, Severa i Juga. U tu "Ružu Civilizacija" uliva se i izlazi iz nje Dunav kao drevni put između Centralne i Istočne Evrope. Ta magistrala svetova u jednom istorijskom i duhovnom smislu Beogradsku filharmoniju, zajedno sa Bečkom, Bratislavskom i Budimpaštanskom, uvodi u red dunavskih filharmonija.
 
Ta jaka simbolika, čiji istorijski podtekst nadilazi čak i onaj koji sa sobom nose Gibraltar i Bosfor, jedinstvena je u svetu i predstavlja samu kvintesenciju Balkana i najintenzivniju viziju integracije tog podneblja u Dunavsku strategiju Evrope. Prepoznavanje tog segmenta kulturnog epicentra Zapadnog Balkana jeste afirmacija mira i saradnje u regionu, koji samo na taj način nema ulogu konfiktne periferije, već barometra prosperiteta nove epohe u kojoj se Evropa i Azija, Mediteran i Baltik uvezuju kroz neraskidive niti kulturne i ekonomske integracije.
 
Kao univerzalni jezik, u toj viziji muzika je više od simbola. Kao što je Dunav najprirodniji drevni put, muzika je naprirodnije drevno sredstvo komunikacije, koje Balkan čini mestom dinamičnih interakcija i modela ukrštanja razlika, što je često davao fascinantne rezultate.
 
Danas, nažalost, Beograd sa Dunavom spajaju sumnjivi noćni klubovi na splavovima, deponije smeća na obali i privatizacione afere, a kao simboli nove Srbije, koja je, umesto da ukrsti civilizacijske potencijale, bliža tome da ih sve zajedno devalvira i potre, niču tržni centari, ringišpili, sklepane barake, jeftini bilbordi i splavovi, od kojih se Dunav više i ne vidi.
Kada ne provodimo urbanističke planove, tada izlazimo u susret sitnim privatnim interesima i, samo zato što ga nismo prepoznali, uništavamo najvrednije bogatsvo kojim raspolažemo. Osim Hrama Svetog Save, za poslednjih 30 godina nije izgrađena nijedna građevina koja bi simbolizovala Beograd kao metropolu ili Srbiju koja gleda u budućnost; nijedan landmark, koji bi nas činio prepoznatljivim na evropskoj mapi gradova.
 
Tamo gde je najširi i najdublji, Dunav kod Đerdapske klisure
 
Ako želimo da 2020. godine Beograd bude kulturna prestonica Evrope, dovoljno je da, za početak, kreativno prepoznamo svoje komparativne prednosti koje su gradili vekovi pre nas, i da, već koliko sutra, definišemo viziju grada koji će po svojoj arhitekturi, kulturnim sadržajima, originalnsoti i kvalitetu života biti prepoznat kao evropska metropola.
 
Razvoj Dunavske strategije daje nam priliku da pretočimo simboličku snagu koncepta "Ruže Civilizacija" u urbanističku viziju modern Srbije, a izgradnjom prve koncertne dvorane na obali Dunava ova simbolika dobija i svoje fizičko otelotvorenje.
 
Činjenica da, na obe obale tog dunavskog pojasa, nailazimo na nebrojene spomenike ratnim pobedama, porazima i nevinim žrtvama svedoči koliko je naše sećanje jednostrano obeležilo to područje. Zgrada Beogradske filharmonije, kao projekat kojim se ne obeležavaju konflikti, već vekovi kulturnog prožimanja na ovom prostoru, simbolička je vizija budućnosti i onog njenog kreativnog aspekta ukrštanja različitih kultura. "Ruža civilizacija" je omaž vekovima mira, u prošlosti i, još više, budućnosti. Ona je pobeda civilizacije nad varvarstvom.
 
(Autor je direktor Fondacije Beogradske filharmonije „Zubin Mehta“)

 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus