KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

Drugi okrugli sto: Ume i ona

27.05.2017 14:00

U subotu 27. maja sa početkom u 14.00 časovaUK Parobrod (Kapetan Mišina 6a), održava se drugi okrugli sto na temu: Ume i ona u okviru programa “Podeli svoje znanje”. 

 

Sa našim gošćama razgovaraćemo o tome šta su to uopšte ženska i muška zanimanja, kako su one počele da se bave tim poslovima, na koje su prepreke nailazile na tom putu, da li su imale mentorsku podršku kao i da li bi išta radile drugačije na tom putu.

 

Rodni stereotipi postoje i kada su zanimanja u pitanju. I dalje postoji svest da su neka zanimanja „muška“, a ne neka „ženska“ i da ukoliko se neko odluči za svom polu „neprimerenu“ profesiju, šanse su da će se sretati sa predrasudama, omalovažavanjem i kritikom.


Stereotipno postavljenje i nametnute granice, žene sve češće prelaze ne samo zbog želje za dokazivanje, već i zbog ljubavi prema određenom pozivu, zbog izazova, ali i zbog ekonomskih razloga. Poslednjih godina, se tradicionalnom posmatranja društva suprotstavlja nova podela poslova koja žene ne ograničava u tome da se bave i „muškim“ zanimanjima.


Često se postavlja pitanje da li žene mogu da se bave opasnim zanimanjima predviđenim za muškarce. Istina je da mogu i to ponekad rade bolje, sigurnije i preciznije od muškaraca. Čak je i nauka tvrdi da za dobro obavljanje zahtevnih i teških poslova nije presudna fizička snaga. 

 

AGENDA


14.00 – 16.00


Govornice:
Snežana Madžarević, predsednica mesne zajednice Vitkovac i predstavnica žena vatrogasaca
Jasmina Juras, međunarodna košarkaška sudinica
Selena Simić, bubnjarka
Jelena Erić Rakonjac, direktorka ženske rukometne reprezentacije

Moderatorka:
Maja Ciganović, predsednica Centra za afirmaciju žena u sportu

Diskusija

 Program „Podeli svoje znanje“ je jedinstven program koji otvara mogućnost za lični i profesionalni razvoj žena. Zasnovan je na konceptu mentorstva, a usmeren je upravo na izgradnju međusobne podrške žena, kroz deljenje znanja, iskustava, jačanje solidarnosti, promociju dobrih uzora, umrežavanje i osnaživanje žena. Ima za cilj profesionalno i lično osnaživanje žena u našem društvu, kroz razmenu iskustava i znanja. Vođen je idejom da uspešne i stručne žene, liderke iz različitih profesija, podele svoja znanja i iskustva sa mladim ženama sličnih interesovanja kako bi doprinele stvaranju prilika za mlade žene za unapređenje svog puta u karijeri, sa namerom da postignu pozitivan pomak i postave zdrave osnove za buduću dugoročnu saradnju. Model mentorstva je široko promovisan na međunarodnom nivou i veoma uspešno se realizuje u nekoliko zemalja. Uzimajući u obzir naše okruženje i društvene prilike, model je prilagođen ciljnoj grupi u Republici Srbiji (žene na početku karijere).

Projekat "Podeli svoje znanje", Evropski pokret u Srbiji već sedmu godinu za redom sprovodi u saradnji i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Erste Banke i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Više o projektu, možete pogledati na projektnoj stranici Podeli svoje znanje.

 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus