KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

Nepoznata književnost Albanije

26.05.2017 18:00

Zajednički centar za albansko-srpske odnose organizuje kulturni događaj „Nepoznata književnost Albanije,“ posvećen srpsko-albanskoj književnoj i kulturnoj saradnji. Skup će se održati u petak, 26. maja 2017. godine, od 18 do 20 časova u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a, Beograd).

Mada je prošlo dvadesetak godina od obnavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Albanije, a poslednjih godina i do redovnih poseta i susreta između Vučića i Rame, kao i potpisivanja sporazuma dvaju ministarstava kulture o kulturnoj saradnji, književna saradnja između srpskih i albanskih autora i dalje je na izuzetno niskom nivou. Književnost iz Albanije dostupna na srpskom ostaje ograničena na nekoliko starijih Kadareovih romana i poneki izolovani prevod u antologijama ili „zalutali“ prevod iz okolnih zemalja. Cilj ovog događaja jeste upoznavanje sa savremenom književnošću Albanije, predstavljanje najnovijih prevoda i podsticaj da se oni prošire i objave kao celovita antologija, kakvu već imaju zemlje u regionu. Uz to, ovaj susret je istovremeno prilika da se razmotre mogućnosti za dalju i širu književnu i kulturnu saradnju između Srbije i Albanije.

Gost iz Albanije biće Arian Leka (Drač, 1966), istaknuti albanski pesnik, esejista i prevodilac, i osnivač uticajnog časopisa i kulturnog kluba „Poeteka“, koji promoviše prevode i saradnju na Balkanu. Arian Leka je autor 15 knjiga, među kojima su i Ndreqje gabimesh (Ispravljanje grešaka, 2010), Gjarprii Shtëpsë (Kućna zmija, 2002), Dora e majtë (Leva ruka, 2015), Shpina e Burrit (Čovekova pozadina, 2004) i druge. Radovi su mu prevedeni na petnaeastak jezika, a nedavno je priredio i antologije najnovije albanske proze i poezije koje su objavljene u Zagrebu (2014) i Podgorici (2016). Arian Leka je, takođe, i predavač na fakultetu primenjenih umetnosti u Tirani i koordinator albanskog programa Boravak za pisce i prevodioce, zahvaljujući kome je u Tirani do sada boravilo tridesetak pisaca i prevodilaca.

Na ovom događaju će, pored Leke, govoriti i Saša Ćirić, književni kritičar i Miloš Živanović, pisac, urednici književnog podlistka „Beton“ koji izlazi uz dnevne novine Danas, a biće predstavljen i specijalni broj „Betona“ koji donosi najnovije prevode savremene književnosti iz Albanije.

Događaj je deo projekta „Zajednički centar za albansko-srpske odnose“ koji su pokrenuli Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Albanski institut za međunarodne studije iz Tirane, uz podršku Federalne Republike Nemačke.

 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus