KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

Program jačanja kapaciteta OCD u oblasti zaštite životne sredine

03.03.2014 10:00

Evropski pokret u Srbiji, Beogradska otvorena škola, Centar za razvoj građanskog društva Protecta i UNECOOP realizuju Program jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva u okviru projekta „Znam kako da delujem.“

 

Četvorodnevni Program jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva biće realizovan u periodu od 3. do 6. marta 2014. godine na Borskom jezeru. 


Program jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva unaprediće znanja i veštine predstavnika OCD za aktivno učešće u kreiranju i sprovođenju politike životne sredine u Srbiji. Program se sastoji od dve komponente:

1) Znanja

Ovaj deo Programa posvećen je upoznavanju predstavnika OCD sa najznačajnijim aktima domaćeg i zakonodavstva EU u oblasti politike životne sredine i energetske politike; procesom usklađivanja politike životne sredine u Srbiji sa pravnim tekovinama EU i konkretnim pravnim i drugim mehanizmima koji omogućavaju učešće javnosti u koncipiranju, upravljanju i praćenju politike životne sredine (primena mehanizama predviđenih Arhuskom konvencijom, Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu, Zakonom o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, Zakonom o dostupnosti informacijama od javnog značaja i sl.)


2) Veštine

Ovaj deo Programa ima za cilj da ojača kapacitete predstavnika OCD za planiranje i sprovođenje kampanja koje doprinose aktivnom učešću građana u donošenju odluka u oblasti životne sredine. Polaznice i polaznici obuke će imati priliku da steknu praktična i primenljiva znanja i veštine o tome kako da unutar jednog praktično-političkog ciklusa učestvuju u definisanju lokalne politike životne sredine, energetskom planiranju i infrastrukturnim projektima sa uticajem na životnu sredinu.

Učestvovaće predstavnici organizacija civilnog društva koje deluje u oblasti unapređenja i zaštite životne sredine, energetske politike, ublažavanja efekata i adaptacije na klimatske promene, registrovane na teritoriji jednog od okruga: Borskog, Braničevskog, Zaječarskog, Podunavskog, odnosno sledećih opština i gradova: Bor, Kladovo, Majdanpek, Negotin, Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Zaječar, Boljevac, Knjaževac, Sokobanja, Smederevo, Smederevska Palanka i Velika Plana; koji svojim delovanjem unapređuju politiku životne sredine na lokalnom nivou kroz aktivno učešće u njenom kreiranju i sprovođenju kroz dijalog svih zainteresovanih strana u ovom procesu.Projekat „Znam kako da delujem“ se izvodi uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji u okviru programa „Jačanje organizacija građanskog društva“. Više informacija o samom projektu možete pronaći na veb stranici www. znaskako.rs

 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus