KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

Šetnja povodom 8. marta i javna debata u Kraljevu

05.03.2016 13:00

U sklopu programa "Podeli svoje znanje postani mentorka" prvi događaj izvan Beogradu, održaće se u subotu 5. marta 2016. godine sa početkom u 13.00 časova u Kraljevu. Događaj će započeti šetnja povodom Dana žena u partnerstvu sa organizacijom Vital Voices, a nastaviće se javnom debatom. 

 

Učesnice debate će se osvrnuti na stanje ženskih prava u Srbiji, kao i na položaj žena u Srbiji sa podsećanjem na ulogu žena i ženskih pokreta u ostvarivanju prava žena. Takođe, posebna pažnja biće posvećena i značaju deljenja znanja  i mentorstva u ovim procesima. 

 

AGENDA

13.00 – 13.30 Šetnja povodom 8. marta Dana žena
(okupljanje kod Narodnog muzeja, Trg Svetog Save)


13.30 – 14.30 Ručak i neformalan razgovor

14.30 – 16.00
Marina Blagojević Hughson, naučna savetnica, Institut za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu
Milana Lazić, koordinatorka za ljudsku bezbednost i rodnu ravnopravnost, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
Biljana Maletin, nezavisna ekspertkinja

Moderatorka: Svetlana Stefanović, menadžerka projekta, Evropski pokret u Srbiji


Diskusija

 

U partnerstvu sa članicama svoje Globalne liderske mreže, organizacija Vital Voices koordinira mentorske šetnje širom sveta. Sve ove šetnje se događaju istog dana, a cilj je da mentorke prenose svoje znanje i iskustvomlađim koleginicama.

 

Od osnivanja Globalne Ženske mentorske šetnje 2008. godine, ova inicijativa je do danas okupila više hiljada liderki na svim kontinentima. Mentorske šetnje ilustruju posvećenost žena u razvoju globalnog liderstva i ukazuju na dostignuća žena širom sveta. Ove godine održaće se 87 mentorskih šetnji u 59 zemlje.

 

U Srbiji je prva mentorska šetnja organizovana 15. novembra 2008. godine u Beogradu i Nišu, kada se na jednom mestu okupilo više od petnaest uspešnih žena iz oblasti biznisa, javnog života, nevladinog sektora, kao i studentkinja, budućih liderki, u cilju razmene znanja, veština i iskustva. Šetnju su u Srbiji inicirale Andrea Brbaklić, Marija NIkolić i Ana Firtel, koje su učesvovale u programu Global Women Leaders Mentoring Partnership, koji zajednički realizuju magazin Fortune i Stejt Department u saradnji sa NVO Vital Voices. 


*Projekat "Podeli svoje znanje - postani mentorka 2015/2016", Evropski pokret u Srbiji već šestu godinu za redom sprovodi u saradnji i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Erste Banke i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Cilj ovog programa je ekonomsko i profesionalno osnaživanje žena u srpskom društvu kroz razmenu i iskustava i znanja između stručnih liderki iz različitih profesija i mladđih žena sa sličnim interesovanjima i željom da budu uspešne u svojim oblastima. To će doprineti stvaranju prilika za ove žene da unapred svoj put u karijeri sa namerom da postignu pozitivan pomak i postave zdrave osnove za buduću dugoročnu saradnju.

 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus