KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

FORUM ZA RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA ŽENA U SRBIJI

 

   
     

“Ovo je trenutak kada želimo da ponudimo rešenja, i svojim znanjima, veštinama i mudrošću, doprinesemo modelu razvoja koji će na optimalan način zadovoljavati potrebe građanki i građana Srbije. Žene čine većinu stanovnika Srbije, a kako pokazuju statistički podaci, manje zarađuju i poseduju dok više rade i više brinu o drugima. Zato se aktivno uključujemo u procese definisanja i realizacije razvojnih politika”. Ženska platforma za razvoj Srbije 2014-2020, Palić, 2014.

 

Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Privredna komora Srbije (PKS) organizuju prvu konferenciju Foruma za razvoj preduzetništvam žena u Srbiji, koji će se održati 30. marta 2015 godine, u prostorijama Privredne komore Srbije (Resavska 13 -15), u Beogradu.

Forum za razvoj preduzetništva žena u Srbiji ima za cilj da, okupljajući sve ključne aktere vezane za razvoj i unapređenje ženskog preduzetništva, učestvuje u formulisanju dugoročne javne politike u toj oblasti. To podrazumeva zagovaranje donošenja sistemskih mera za unapređivanje poslovnog ambijenta, uključujući pristup izvorima finansiranja, unapređenje preduzetničkih znanja i veština i razvoj održivog sistema mentoringa i promovisanja ženskog preduzetništva. Da bi se ostvarili ciljevi Foruma neophodno je povezivanje i koordinirano delovanje svih udruženja, asocijacija i drugih formi organizovanja žena preduzetnica u Srbiji.

Ekonomsko osnaživanje žena doprinosi rešavanju problema nezaposlenosti, regionalnog razvoja i razvoja sela; utiče na veću socijalnu uključenost ženske populacije (uz istovremeno smanjivenje nasilja u porodici); stvara osnov za napredak u oblasti socijalnog preduzetništva i menja način razmišljanja o rodnoj ravnopravnosti.

 

U Srbiji je mnogo toga pokrenuto da bi se sagledao položaja preduzetnica i utvrdilo kako unaprediti njihov položaj. Ipak, svi nalazi, preporuke, inicijative, ili smernice za vođenje odgovarajućih politika i dalje su fragmentirani i nisu pretočeni u jedinstvenu patformu sa izvedenom strategijom i jasnim operativnim planom. Forum preduzetnica Srbije ima zadatak da kapitalizuje sve prethodne napore, definiše platformu za delovanje i donese operativni plan za izradu Strategije razvoja ženskog preduzetništva u Srbiji. Ova strategija bi pratila sve relevantne strategije koje se odnose na strukturne promene, poslovno okruženje, konkurentnost, edukaciju i inovacije, zapošljavanje i tržište radne snage, kao i lokalni i regionalni razvoj. U tome bi se koristila dobra iskustva drugih zemalja, posebno onih koje su članice Evropske unije.


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus