KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

Mi smo pomirili i ujedinili Evropu 23. septembra 1934. godine

 

U zajedničku grobnicu na čačanskom groblju pod jedinstvenim spomenikom, 1934. godine sahranjena su 652 borca iz sastava srpske vojske i 262 vojnika Centralnih sila. Posle 66 godina spomenik je obnovljen..

Piše: Tamara Jovanović | EPUS - lolalno veće Čačak

Ponesena idejom opšteg mira i ljubavi među ljudima i imajući čast da budem jedan od organizatora ovogodišnjeg 24. Memorijala Nadežde Petrović, želela sam da vam ispričam svoje viđenje centralnog događaj memorijala.

Dvadesettrećeg septembra 1934. godine obavljeno je svečano otkrivanje i osvećivanje spomenika palim borcima obe zaraćene strane u Prvom svetskom ratu. Narod čačanskog kraja pokazao je time svoju širinu, humanost i svest kada je "svoje nacionalne i verske neprijatelje ovekovečio na spomeniku, rame uz rame sa svojim najboljim sinovima"

Šezdeset šest godina zaboravljen: čačanski spomenik svim žrtvama

 

 

 

 

 

Između dva svetska rata čačanske gospođe predvođene Milicom Obradović (učiteljica), osnivaju 22. oktobra 1928. godine žensku sekciju FIDAK. Još uvek pod utiskom dramatičnih događaja iz Prvog svetskog rata, obavezuju se da će se boriti za mir u svetu, zbrinjavati ratnike i članove njihovih porodica, uređivati vojnička groblja, proslavljati datume vezane za Prvi svetski rat. Sekcija je posebnu pažnju posvetila pronalaženju grobova vojnika obeju zaraćenih strana, izginulih u širem regionu čačanskog kraja u ratovima od 1912-1918. i prenosu njihovih posmrtnih ostataka u zajedničku spomen-kosturnicu.

Dvadesettrećeg septembra 1934. godine obavljeno je svečano otkrivanje i osvećivanje spomenika palim borcima obe zaraćene strane u Prvom svetskom ratu, gde su pored gostiju iz raznih mesta naše zemlje prisustvovali i predstavnici poslanstava: Francuske, Engleske, Italije, Nemačke, Bugarske, Rumunije i Turske. Narod čačanskog kraja pokazao je time svoju širinu, humanost i svest kada je „svoje nacionalne i verske neprijatelje ovekovečio na spomeniku, rame uz rame sa svojim najboljim sinovima“. Otkrivanje spomen piramide sa oznakama pravoslavnog i rimokatoličkog krsta, davidove zvezde i muslimanskog polumeseca učinio je kraljev izaslanik Oskar Časka.

Uz pravoslavne, vraćeni jevrejski i islamski simboli: zvanice na otvaranju spomenika na čačanskom groblju

U zajedničku grobnicu sahranjena su 652 borca iz sastava srpske vojske, a ukupno sahranjenih iz sastava Centralnih sila bilo je 262 vojnika. Aprilskim slomom stare Jugoslavije, Čačak se ponovo našao pod okupacijom fašističke Nemačke. Spomenik izginulim i pomrlim vojnicima u čačanskom kraju za vreme Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata nije se sviđao fašističkim okupatorima. Sa spomenika su uklonjeni jevrejski i islamski amblemi. Narednih 66 godina ovaj jedinstven spomenik ostao je zaboravljen.

Pitajući se i istraživajući, došla sam do ove neverovatne priče o mojim sugrađankama. I kao što to uvek biva da jedna ideja ne dođe samo jednom čoveku nego kao iskra obasja i nekog drugog, tako su na sličnu ideju došle i direktorka galerije "Nadežda Petrović" Milica Petronijević i umetnik Irena Kelečević. Zajednička ideja nas je spojila da u okviru Memorijala, koji je posvećen jednoj velikoj slikarki i humanisti Nadeždi Petrović, obnovimo ovaj jedinstveni spomenik i posvetimo ga ovim humanim ženama i borcima za opšti mir i ljubav. One su ovaj spomenik posvetile svim majkama koje su izgubile sinove u ratu, a mi ovaj događaj posvećujemo njima. Ponovo otkrivanje ovog spomenika bilo je 23. sptembra 2007. u 13 časova na čačanskom groblju, uz prisustvo predstavnika lokalne vlasti, ministarstva, predstavnika ambasade Slovčke, vojnih udruženja, umetnika i predstavnika medija.


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus