KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

Mreža Evropskog pokreta u Srbiji

 

Od svog osnivanja, Evropski pokret je podsticao široku decentralizaciju svojih aktivnosti i u tu svrhu razvijao Mrežu lokalnih veća Evropskog pokreta u Srbiji.

Ovu Mrežu danas čini 14 Lokalnih veća i 12 kolektivnih članova - nevladinih organizacija. Lokalno veće mogu da osnuju isključivo članovi i članice EPuS-a, u skladu sa Statutom EPuS-a, radi sprovođenja Programa Evropskog pokreta u određenoj lokalnoj zajednici - gradu ili opštini. Lokalna veća su udruženja građana koja su u radu nezavisna od EPuS-a sa sopstvenom upravljačkom strukturom. Međutim, budući da su članice Mreže, one imaju posebne odnose sa Evropskim pokretom u Srbiji, a neretko dobijaju i logističku podršku. U realizaciji projekata, lokalna veća su prvi partneri kojima se EPuS obraća.

Kolektivni članovi EPuS-a: Transparentnost Srbija, Viktimološko društvo Srbije, Generacija 21, Udruženje poslovnih žena, Evropska Vojvodina, Mladi evropski federalisti Beograd, Prva evropska kuća Čukarica, Junior Achievement Srbija, Inicijativna grupa Alpbah Beograd, Ženska Vlada, Čivning društvo i Unija evropskih federalista.

Evropski pokret u Srbiji ima više od 650 individualnih članova. Individualni članovi EPuS-a su pojedinci koji dele viziju Srbije u ujedinjenoj Evropi i imaju želju da na različite načine doprinose ostvarivanju ciljeva EPuS-a i da učestvuju u aktivnostima koje realizuje organizacija.

 


Kako postati Član Evropskog pokreta u Srbiji?

 

INDIVIDUALNO ČLANSTVO

Članovi i članice EPuS-a su građani i građanke Srbije, istaknuti i ugledni pojedinci, pripadnici akademske zajednice, predstavnici medija i drugi zainteresovani građani koji podržavaju pristupanje Srbije Evropskoj uniji i dalju evropsku integraciju. Članovi EPuS-a plaćaju godišnju članarinu (izuzev studenata). O prijemu i isključenju iz članstva odlučuje Glavni odbor.

Svako punoletno lice koje prihvata ciljeve i Statut EPuS-a, može da postane njegov član. O proceduri stupanja u članstvo,  uslovima i prednostima, pročitajte ovde.

KOLEKTIVNO ČLANSTVO

Kolektivni član EPuS-a može postati preduzeće, organizacija ili ustanova (udruženje, sindikat, naučna institucija, politička stranka itd.), koja ima sedište na teritoriji Srbije, a prihvata ciljeve i Statut Pokreta i prema oceni Glavnog odbora može da doprinosi njihovom ostvarivanju.

PRIDRUŽENO ČLANSTVO

Organizacija, preduzeće ili ustanova koja želi da učestvuje u delatnosti Pokreta bez prava glasa, može postati pridruženi član.

POČASNO ČLANSTVO

Počasni članovi Pokreta mogu postati pojedinci i udruženja koji su dali poseban doprinos ostvarivanju ciljeva Pokreta.
Počasne članove Pokreta prima Skupština, na predlog Glavnog odbora.

Za sve dodatne informacije, kontaktirajte menadžera kancelarije na office@emins.org.

 

Članstvo EPuS-a u mrežama i asocijacijama

 

EPuS je od 1993. godine punopravni član Međunarodnog evropskog pokreta.

Tokom poslednje decenije dvadesetog veka i od 2000. godine, EPuS se pridružio radu nekoliko značajnih regionalnih inicijativa i asocijacija: Igmanskoj inicijativi (2000. godine), inicijativi Civilni dijalog (2002.godine), Asocijaciji multietničkih gradova jugoistočne Evrope - PHILIA (2002. godine) i Koaliciji za regionalnu saradnju i evropske integracije.

EPuS je 2007. godine bio jedan od osnivača Asocijacije nevladinih organizacija jugoistočne Evrope - CIVIS, koja jedina ima status učesnika u Savetu Evrope pri Konferenciji međunarodnih nevladinih organizacija.

Evropski pokret u Srbiji  je 2008. godine pokrenuo osnivanje regionalne mreže nevladinih i think tank organizacija u cilju promocije regionalne saradnje i unapređenja procesa evropske integracije. Mreža partnerskih organizacije iz zapadnog Balkana okupljena je prvobitno oko projekta "Regionalni okvir za razvoj i evropsku integraciju“, koji je realizovan 2006. i 2007. godine. Saradnja je nastavljena na projektu Ljubljanska agenda za Zapadni Balkan. Formalni naziv ove još neformalne regionalne mreže je  Koalicija za regionalnu saradnju i evropsku integraciju - Koalicija REI a čine je: Centar za Institucionalni razvoj - CIRa, Skoplje, Evropski pokret u Crnoj Gori, Helsinški odbor za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, Institut za međunarodne odnose, Zagreb, Albanski institut za međunarodne studije, Tirana, Evropski pokret u Srbiji, i Kosovski institut za politička istraživanja i razvoj, Priština.

 


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus