KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

MENTORSTVO JE KORISTAN PROCES KROZ KOJI SE OBE STRANE RAZVIJAJU

29.11.2017

Svaka priča o mentorstvu je specifična i jedinstvena na svoj način. Verovanja sam da je svako od nas na izvestan način, tokom života, imao prilike da bude deo (ne)formalnog mentor/ka-menti/mentorina procesa i da spozna važnost istog. Mentorstvo ne podrazumeva samo priču i teoretisanje, već potpunu predanost kroz niz aktivnosti koje prolazite sa mentijem/mentorinom. Bilo da smo mentor/ka ili menti/mentorina, svi smo doživeli situaciju kada su dobri saveti i usmeravanje napravili veliku spoznaju da definišemo šta želimo, kako da ostvarimo svoje ciljeve i u kom pravcu dalje da se usavršavamo i razvijamo. Proces mentorstva se ne sme olako shvatiti, naročito ako se nalazite u ulozi mentora/ke, jer ste vi ta osoba koja dobija priliku i ogromnu odgovornost u oblikovanju budućeg pravca nečije karijere ili života. Suština uloge mentora/ke nije samo da prenese „kako da...“, već da nakon ukazivanja na činjenice pusti drugu stranu da donese konačnu odluku, jer je to njegov/njen razvojni put. Ponekad one koje učiš moraš pustiti da pogreši u svojim koracima, jer je to sastavni deo učenja i shvatanja da pored donetih odluka mora naučiti da prihvati posledice odluke. Neke stvari učimo najbolje u osami i miru, dok nas učenje nekih zatekne u olujnim okolnostima. U takvim okolnostima uloga mentora/ke dobija svoje pravo svetlo, jer je bitno da mentor/ka bude podrška mentiju/mentorini. Da osoba zna da ćeš biti tu za nju, da ćete zajedno proći kroz promenu i sve (ne)željene izazove, bez obzira na situaciju i okolnosti.

Kao neko ko se bavi edukacijom i mentorisanjem drugih mogu reći da je za mene osnova svakog uspešnog mentorstva, osim psihološke kompatibilnosti učesnika/ca u ovom procesu, veoma važno da se uspostavi poverenje i da obe strane budu u potpunosti posvećene mentorskom procesu. Izazovi su nešto sa čim će se obe strane susretati, jer je i mentor/ka taj koji se kroz ovaj proces razvija i menja.Učešćem na projektu „Podeli svoje znanje“ imala sam priliku da kroz rad sa mentorinom oblikujem njeno znanje u oblastima kojima se bavim. Njena zainteresovanost i otvorenost za učenjem, marljivost, želja za preispitivanjem i istraživanjem sebe su nešto što joj je omogućilo da stekne bolji uvid u sopstvene mogućnosti, da razume i iskoristi svoje snage, da osvesti svoje slabosti i nađe način da ih pretvori u snage, da nakon završetka programa kada se osvrne na svoj rad ima dovoljno materijala i znanja da stvori neku novu priču u budućnosti. Za mene je iskustvo učešća na ovom programu izuzetno korisno i lepo, jer pored toga što sam imala priliku da nekome prenesem svoje znanje, stekla sam novu prijateljicu i saradnicu.Mentorski program „Podeli svoje znanje“ je u našoj zemlji veoma važan i koristan program koji zainteresovanim devojkama i ženama omogućava da rade na sebi i svojim idejama sa onima koji su pre njih tim putem već prošli. Osim toga, svakoj osobi koja se premišlja da li da se prijavi ili ne, poručila bih da se ne ustručavaju i da se prijave, jer je podrška važna, a svi smo u kolu koje se zove celoživotno učenje, tako da je igra nešto što sa sobom uvek nosi izvestan stepen zabave.


Snežana Subotić je tokom svoje karijere radila na različitim pozicijama u oblasti organizacije događaja. Ima višegodišnje trenersko iskustvo u oblasti PR-a i organizacije događaja. Bila je deo različitih timova TEDx konferencija u Srbiji od 2011. godine. Iskustvo je sticala kao projekni menadžer u neprofitnom sektoru, kao eksterni saradnik pojedinih HR agencija i kao frilens PR & Event Manager. Tokom 2012. godine kreirala je program neformalne edukacije, Event Management Academy, namenjen budućim organizatorima događaja. Osnivačica je i direktorka organizacije Prototip Events. Sfere interesovanja su joj krizni menadžment, event PR, bezbednost organizacije događaja i implementacija gejmifikacije u organizaciji događaja. Saradnica je Adria Daily magazina i vlasnica bloga Prototip. Završila je Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu.


Komentari

Uključi se napiši komentar:
Danijela Pavlovic   -  
06.12.2017 17:53
Veliki pozdrav i postovanje vasem predlogu sa svakom rečju u postu se slažem ali bih vas zamolila da mi samo malo preciznije i i tačnije objsnite ko sve moze da se pridruži vasem timu početnice one koje razmišljaju o tome ili vec ostvarene preduzetnice vel pozz i hvala vam unapred za svaki vid odgovora
Evropski pokret u Srbiji   -  
07.12.2017 12:36
Poštovana Danijela, o samom projektu možete pogledati na stranici projekta Podeli svoje znanje http://arhiva.emins.org/srpski/projects/article/podeli-svoje-znanje. Konkurs za mentorine kojima je potrebna mentorska podrška je završen 30.11., a potencijalne mentorke mogu da se upišu u našu bazu. Nije nužno da budu preduzetnice ni mentorine ni mentorke, već da im je potrebna mentorksa podrška.

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus