KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

Otvoreno pismo predsedniku Skupštine Republike Crne Gore, Ranku Krivokapiću, povodom spominjanja EPuS u neprihvatljivom kontekstu u intervjuu datom Radiju Slobodna Evropa.

02.02.2011

Povodom intervjua koji ste u nedelju, 30. januara 2011. godine dali Radiju Slobodna Evropa i u kom ste izjavili da je Evropski pokret u Srbiji (EPuS) izdao knjigu koja, kako ste naveli, „jasno govori da treba uciniti sve da se umanji uticaj novonastale nacije u Crnoj Gori, Crnogoraca”, a u kontekstu price o destruktivnoj politici, nedostatku demokratije i pretenzijama Srbije na nezavisnu Crnu Goru, EPuS izražava duboko žaljenje zbog Vaše nedovoljne obaveštenosti koja Vam je, na žalost, poslužila i za javno obracanje i spominjanje EPuS-a u neprihvatljivom kontekstu.

 

Knjiga, koju ste pogrešno i ne mnogo dobronamerno upotrebili u svrhu ilustracije licne i politicke ocene, „Spoljna politika Srbije - strategije i dokumenta“ predstavlja rezultat rada na projektu „Definisanje Strategije spoljne politike i postizanje široke saglasnosti o prioritetima razvoja i spoljne politike Srbije“. Tokom sprovoenja projekta su Forum za meunarodne odnose EPuS i multidisciplinarni timovi studenata završnih godina fakulteta (Fakulteta politickih nauka, Pravnog, Ekonomskog i Filozofskog fakuteta) uz pomoc mentora (Živorad Kovacevic, predsednik EPuS, Milan Simurdic, bivši predsednik Foruma za meunarodne odnose EPuS i ore Vukadinovic, osnivac i urednik Nove srpske politicke misli) izradili tri razlicita predloga strategija spoljne politike Srbije koji su poslužile kao osnova za brojne javne debate tokom 2009. i 2010. godine na Kopaniku, u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i u Beogradu. Primera radi, preko 400 studenata ucestvovalo je na javnoj debati na Kopaoniku, meu kojima je bilo i oko 50 studenata iz Crne Gore, koji su, kao i naš predsednik Živorad Kovacevic, osporavali stavove pojedinih strategija, posebno one koji se odnose na Crnu Goru. Prenoseci debatu o spoljnoj politici na šire krugove zainteresovane javnosti, pre svega na one mlae, želeli smo da ukažemo na to da kreiranje spoljne politike u Srbiji nije i ne treba da bude ekskluziva uskog kruga ljudi, kao i da donosioce odluka podstaknemo na donošenje strategije i da tom prilikom ukljuce što širi broj aktera kako bi se obezbedio konsenzus o osnovnim spoljnopolitickim ciljevima Srbije, što su principi koji se poštuju u svakoj demokratskoj državi.

 

U knjizi „Spoljna politika Srbije: strategije i dokumenta“ su predstavljena polazna tri predloga, posle kojih je utvren cetvrti dokument, koji predstavlja stavove Evropskog pokreta i njegovog Foruma za meunarodne odnose. To je jasno receno u knjizi i kao što je jasno i vidljivo da su stavovi pojedinih kontributora njihovi stavovi – i to je sasvim odreeno istaknuto u knjizi. Niste mogli ocekivati da tri priloga i tri pogleda budu menjani ili izbaceni. Primedbe Evropskom pokretu i Forumu se mogu odnositi iskljucivo na njihov uvodni dokument. Uz strategiju je objavljena i zbirka dokumenata o spoljnoj politici Srbije od 1804. godine, koja ukazuje na postojanje strateškog razmišljanja o spoljnoj politici Srbije u određenim istorijskim trenucima, ciji je prvenstveni cilj da omoguci studentima, clanovima univerzitetske zajednice, diplomatama u procesu obrazovanja ili u službi, ali i široj javnosti da se upoznaju sa dva veka bogate srpske spoljnopoliticke aktivnosti. Jasno je da u srpskom politickom diskursu postoje barem tri spoljnopoliticka opredeljenja i da je i samo javno mnenje takoe podeljeno, doduše ne na ravne casti. Tu su oni koji misle da su prioritet evroatlantske integracije, zatim oni koji zagovaraju neutralnost, nije malo ni onih koji se zalažu za strateško partnersvo sa Rusijom koje toleriše neutralnost, ali iskljucuje evroatlantske integracije. Medjutim, jasno je naglašeno koja mišljenja i stavovi su i zvanicni stavovi Evropskog pokreta u Srbiji odnosno koja to nisu.

 


Na kraju, EPuS se, bez sumnje, predano, neumorno, energicno i, za razliku od mnogih, dosledno zalaže za ispunjenje svoje misije i ciljeva kako tokom devedesetih tako i danas. Žao nam je što ste Vi, kao visoki zvanicnik Crne Gore i predsednik veoma važne i demokratski izabrane institucije, pogrešno protumacili i javno osudili ciljeve i aktivnosti EPuSa, predstavljajuci ih u potpuno pogrešnom svetlu.

 

 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus