KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

Zajednička izjava predsednika Evropskih pokreta Srbije i Nemačke povodom 20 godina EPuS

21.12.2012

 

Povodom proslave dvadesetogodišnjice Evropskog pokreta u Srbiji, predsednik te organizacije, dr Vlastimir Matejić i njegov kolega, predsednik Evropskog pokreta u Nemačkoj, dr Rajner Vend su istakli centralnu ulogu građanskog angažovanja u ujedinjenoj Evropi. “U kriznim vremenima se moramo odvažiti da još vise insistiramo na Evropi”, pozvali su u zajedničkoj izjavi. “Priča o evropskim integracijama već 60 godina pokazuje da je moguće doneti mir i pomirenje i dati svim građanima priliku da imaju bolju budućnost, bez obzira što to može biti dug put koji treba preći”.

 

Predsednik EPuS, dr Matejić je rekao da “već 20 godina intelektualci, mladi ljudi i ostali građani širom Srbije tragaju za boljom budućnošću za našu zemlju kako u teškim vremenima, tako i u onima koja su malo optimističnija. Svi oni su se borili i bore se za demokratsku slobodu i evropske vrednosti”.

 

“Evropski pokreti u zemljama kao što je Srbija, koje još nisu članice EU, predstavljaju bezbedan prostor za demokratsko angažovanje”, potvrdio je dr Vend. “Stoga Evropa može biti način da se dođe do većih građanskih prava i vise angažovanja“.

 

Evropski pokret u Nemačkoj od početka pruža logističku i ličnu podršku Evropskom pokretu u Srbiji na putu ka Evropi. “Mesto Srbije jeste u Evropi, kao što se može videti na osnovu bogatih i raznovrsnih veza između društava i privreda Srbije i Nemačke”, složila su se obojica predsednika.

 

Evropski pokret u Srbiji (EPuS) je samostalna i dobrovoljna društvena organizacija građana Srbije. Osnovana je 24. novembra 1992. godine, kao nevladina, nepartijska i neprofitna organizacija. EPuS je nezavisna ustanova demokratskog javnog mnjenja i oblik okupljanja građana koji se zalažu za miroljubivu, demokratsku, sveevropsku integraciju, kao i za demokratsku i modernu Srbiju kao deo Evrope. www.emins.org

 

Evropski pokret u Nemačkoj (EM Germany) je najveća nestranačka mreža građanskog društva za Evropsku politiku u Nemačkoj. Njene 234 interesne grupe predstavljaju presek društvenih grupa: poslovna i profesionalna udruženja, sindikati, obrazovne institucije, istraživački instituti, fondacije, političke partije i druge. Priznat je i podržan od strane nemačkog Ministarstva spoljnih poslova i funkcioniše kao platforma za jačanje učešća građanskog društva u Nemačkoj kroz komunikaciju i kao podrška poziciji Nemačke na nivou EU. www.netzwerk-ebd.de


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus