KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

APSORPCIONI KAPACITETI SRBIJE ZA KORIŠĆENJE EU FONDOVA – PRAKTIČNA ISKUSTVA IZ SLOVAČKE

10.12.2012
O PROJEKTU
 
 
Srbija je korisnik sredstava iz pretpristupnih fondova EU od 2000. godine, a kao potencijalnom kandidatu za članstvo u EU, Srbiji su do sada bila dostupna sredstva iz EU instrumenata CARDS i IPA I i II komponente, za sprovođenje političkih, institucionalnih, ekonomskih i socijalnih reformi u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja. Sticanjem statusa kandidata, Srbiji će biti omogućeno da koristi sredstva iz još tri IPA komponente, a sticanjem punopravnog članstva, i sredstva iz Kohezionih i Strukturalnih Fondova EU.

Dosadašnja iskustva novih zemalja članica – Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske, Bugarske, Rumunije... – pokazuju da ključna tačka za efikasnu i efektivnu apsorpciju EU fondova jeste spremnost nacionalne i regionalne administarcije da upravlja izvorima finansiranja iz budžeta EU. Projekat “Apsorpcioni kapaciteti Srbije za korišćenje EU fondova – praktična iskustva Slovačke”, koji sprovodi Evropski pokret u Srbji, preko Fonda Centar za demokratiju, i uz podršku PONTIS Fondacije iz Slovačke, fokusiraće se na istraživanje različitih aspekata apsorpcionih kapaciteta administracije u Srbiji. Takođe, kroz primer pretpristupnog iskustva Slovačke u ovom pogledu, biće identifikovane sve prednosti, ali i potencijalne intitucionalne i proceduralne slabosti, koje će biti praktične lekcije za Srbiju u narednom pretpristupnom periodu. Finalni rezultat istraživanja će biti policy studija koja će podržati razvoj moderne javne administarcije i doprineti jačanju njenih kapaciteta za upravljanje ne samo pretpristupnim, već i strukturalnim i kohezionim fondovima u budućnosti.
 
 
CILJEVI
 
 
Opšti cilj projekta je doprinos jačanju apsorpcionih kapaciteta nacionalne, regionalne i lokalne administracije za korišćenje pretpristupnih sredstava Evropske unije.
 
 
Specifični cilj projekta je izrada sveobuhvatnog predloga praktične politike (policy paper) koja će uključiti različite aspekte apsorpcionih kapaciteta za korišćenje pretpristupnih sredstava EU, na osnovu praktičnih iskustava Slovačke. Kroz temeljnu analizu apsorpcionih kapaciteta domaće administracije za upotrebu pretpristupnih fondova EU, jasan pregled institucionalnih struktura za upravljanje EU fondovima, kao i analizu iskustava Slovačke u apsorpciji pretpristupnih EU fondova, rezultujuća policy studija će kreatorima politike u Srbiji dati konkretne preporuke i savete iz iskustva pristupanja EU Slovačke kako da se poboljšaju postojeće institucije i strukture koje se bave upravljanjem EU fondova u Srbiji.
 
 
AKTIVNOSTI
 1. Analiza apsorpcionih kapaciteta Srbije u pretpristupnom periodu
 2. Pregled institucionalne strukture za upravljanje EU fondovima u Srbiji
 3. Analiza iskustva Slovačke u apsorpciji pretpristupnih EU sredstava
 
VREMENSKI OKVIR: april / jul 2010.
 
Partner na projektu: Fond Centar za demokratiju
 
Projekat podržala: PONTIS Fondacija

 

 


Organizator:

 


Partner:

 


 

Podrška:

 


 

 

  PDF DOKUMENTA

  Citaj ili skini (download)

AKTIVNOSTI:

 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus