KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

Austrija i Italija podržavaju otvaranje pregovora sa Srbijom

18.05.2015

Ministri spoljnih poslova EU su 18. maja na ministarskom sastanku "Prijatelji Srbije" poručili da treba što pre otvoriti poglavlja u pregovorima Srbije i EU. Ovaj sastanak je organizovan na inicijativu ministara Italije i Austrije, u trenutku kada godinu i četiri meseca od zvaničnog pokretanja pregovora sa EU i skoro dva meseca od završetka skrininga, odnosno analitičkog pregleda poglavlja, Srbija i dalje čeka na otvaranje prvih poglavlja. Vlada Srbije tvrdi da je ispunila uslove za ovaj korak, dok je iz Brisela početkom maja poručeno da je, pored jačanja napora za unapređenje odnosa sa Kosovom, potrebno ispostaviti kvalitetne akcione planove za prilagođavanje sa EU u ključnim poglavljima 23 i 24, o pravosuđu i ljudskim pravima.


Šef diplomatije Austrije, Sebastijan Kurc, naglasio da je ovo bio ključni trenutak, jer je Srbija pokrenula pregovore pre godinu i po dana, a dosad nije otvoreno nijedno poglavlje.


On je naglasio da je Srbija ostvarila značajne i pozitivne reforme i da je zahvaljujući tome dobila podršku ministara spoljnih poslova EU da što pre napreduje na tom putu.


Šef italijanske diplomatije, Paolo Đentiloni, je isto kao i Kurc zahvalio Vučiću i srpskoj vladi na reformama i napretku ka evropskom putu ukazavši posebno na važnu ulogu Srbije u stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu.Italijanski ministar spoljnih poslova je naglasio da se prva poglavlja moraju otvoriti što pre i pregovori voditi na brz, pragmatičan i nedogmatski način.


Za sada ostaje neizvestan i datum za prva poglavlja, ali i da li će se prvo otvoriti poglavlja koja su strategijom proširenja označena kao ključna – 23 i 24, o ljudskim pravima i pravosuđu, ili poglavlje 35 – ostala pitanja, koje je za sve zemlje neproblematično izuzev za Srbiju, koja će u okviru njega obrađivati odnose sa Prištinom.


Brisel i Beograd imaju suprotna mišljenja o razlozima zastoja, a stavovi su izneti početkom maja, prilikom posete komesara za proširenje, Johanesa Hana, Srbiji.


Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, tada je rekao da je Srbija spremna za otvaranje pregovora, i ocenio da neke zemlje postavljaju „neformalne” uslove u domenu odnosa sa Kosovom. U Srbiji se najčešće govori da Nemačka ima dodatne zahteve u pogledu Kosova. Han kazao da se još čekaju akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, a pomenuo je i moguć negativni stav nekih članica zbog tesnih odnosa Srbije s Rusijom, i odlaska delegacije na obeležavanje Dana pobede u Moskvi.

U takvom kontekstu, nije izvesno da li će sastanak Prijatelji Srbije, kao neformalan čin podrške, imati konkretan uticaj na dalju proceduru otvaranja pregovora, ali svakako predstavlja politilku podršku ključnih aktera, s obzirom da članice imaju glavnu reč u pitanjima proširenja.


Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je na sastanku u Briselu da poglavlja ne treba otvoriti tek pred kraj godine, već mnogo pre toga. 

 

 

Izvor: EurActiv.rs


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus