KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

BIRAMO NAJBOLJEG OPŠTINSKOG SLUŽBENIKA

12.12.2012

Kampanja "Biramo najboljeg opštinskog službenika" prvi put je implementirana u okviru projekta TASPP u opštinama Niš, Kikinda i Čukarica - 2001. godine. Glavni cilj bio je poboljšanje komunikacije između građana i lokalnih samouprava, jačanje građanskog učešća i porast kvaliteta usluga lokalne administracije. Projekat je uspešno nastavljen sledeće godine u još 10 opština: pored Niša, učestvovali su i Subotica, Zrenjanin, Valjevo, Šabac, Kragujevac, Ćuprija, Novi Pazar, Aleksandrovac i Užice.

 

Najbolji opštinski službenik birao se svakog meseca glasanjem građana, koji prilikom posete opštini popunjavanju glasački listić u kome se izjašnjavanju o kvalitetu i efikasnosti pružene usluge od strane javnog službenika. Jednostavnim prebrojavanjem glasova izabran je "najbolji službenik" koji je pored medijske promocije u javnosti nagrađen i ekstra zaradom od strane svoje lokalne administracije.

 

Ideja je da ovaj model doprinese trajnom uspostavljanju mehanizama za nagrađivanje opštinskih službenika, njihovom boljem radu, a da ujedno građani budu zadovoljniji kvalitetom pruženih usluga kao i da se aktivnije uključe u javni život svoje lokalne zajednice.

 

Kampanja "Biramo najboljeg opštinskog službenika" trenutno se implementirana u našem susedstvu, gde građani nagrađuju svoje službenike javne administracije u Podgorici (Crna Gora), Skadru (Albanija) i Skoplju (Makedonija).

POVRATAK OSMEHA JAVNIH SLUŽBENIKA

 

Akcija "Biramo najboljeg opštinskog službenika" trenutno se sprovodi u 10 gradova Srbije

 

Evropski pokret u Srbiji odmah posle demokratskih promena pokrenuo je projekat "Jačanje transparentnosti budžetiranja i javnih nabavki u opštinama Srbije". Jedna od aktivnosti u okviru projekta bilo je i sprovođenje akcije "Biramo najboljeg opštinskog službenika" u pilot opštinama Čukarica, Kikinda i Niš, koje su među prvima krenule sa reformama lokalne administracije. Istraživanja, ali i svakodnevna praksa pokazali su veliko nezadovoljstvo građana uslugama njihovih opština, nedostatkom komunikacije, i sa druge strane nedovoljnu motivisanost samih opštinskih službenika u usluživanju građana.

 

Polazna osnova akcije bila je upravo u poboljšanju kvaliteta rada i usluga na lokalnom nivou, kvalitetnijoj komunikaciji građana i lokalnih vlasti, ali i iniciranjem reformi u funkcionisanju opštinskih administracija.

 

 

VODIČ KROZ OPŠTINSKU UPRAVU

 

Implementacija akcije "Biramo najboljeg opštinskog službenika" na terenu veoma je jednostavna. Građani pri ulasku u opštinu dobijaju glasačke listiće pomoću kojih ocenjuju ljubaznost, efikasnost i kvalitet pruženih usluga šalterskih službenika dajući im ocene od 1 - 5, uz mogućnost ostavljanja i dodatnih komenatara. Anketni listići ubacuju se u glasačku kutiju na izlazu iz opštinske zgrade, a jednostavnim prebrojavanjem dolazi se do najboljeg opštinskog službenika za određeni mesec. Tako sretni izabranik dobija sertifikat, finansijsku nagradu i promociju u javnosti. Sastavni deo projekta jeste i proizvodnja mape - "Vodiča kroz opštinsku upravu" koja se nalazi na ulazu u opštinsku zgradu, a građanima omogućava informisanje i lakše snalaženje u svojoj opštini!

 

 

FAZA 2

 

Pozitivno iskustvo iz pilot faze poslužilo je kao inspiracija za nastavak akcije prošle godine, tako da se trenutno bira najbolji opštinski službenik u 10 izabranih opština: Aleksandrovac, Kragujevac, Niš, Novi Pazar, Užice, Zrenjanin, Subotica, Valjevo, Šabac i Ćuprija. Regionalni koordinatori Evropskog pokreta u Srbiji za severnu, centralnu i južnu Srbiju prenose iskustvo iz prethodne faze u obuci opštinskih službenika, obezbeđuje se neophodan materijal (posteri, anketne kutije, anketni listići, video spot) za akciju, kao i medijska podrška na lokalu. Povratak osmeha na lica javnih službenika krenuo je najpre u Kragujevcu, Zrenjaninu i Nišu; krajem godine pridružili su se Valjevo, Šabac i Ćuprija; a prošlog meseca prva glasanja bila su u Aleksandrovcu, Novom Pazaru, Subotici i Užicu. Najbolji opštinski službenik bira se na svaka dva meseca, a do kraja 2003. biće organizovano pet ciklusa akcije u svih 10 opština.

 

Predviđeno je i proširenje akcije u regionu u saradnji sa drugim organizacijama, a projekat u Srbiji se realizuje u saradnji sa "Programom za reformu lokalne samouprave u Srbiji (SLGRP)".

 

ANTRFILE:

 

Evaluacija - građani

 

Istraživanje javnog mnenja o funkcionisanju opštinske administracije u pilot opštinama pokazalo je:

 • Procenat ispitanika koji su dali pozitivne ocene o radu opštinskih službenika udvostučen je na kraju kampanje
 • Ispitanici su pokazali interesovanje za program i očekivali su pozitivne rezultate i poboljšanja u radu opštinske administracije
 • Građani su se više zainteresovali za rad njihovih opština i istovremeno, bili su manje zainteresovani u rad viših nivoa administracije

 

 


Organizator:

 


Donator:

 

BCSA

 


  

 

  PDF DOKUMENTA

  Citaj ili skini (download)

DOKUMENTI:

 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus