KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

BOLJOM SARADNJOM SVIH AKTERA U POLJOPRIVREDI DO USPEŠNIH PREGOVORA

28.09.2016

U pregovorima Srbije sa Evropskom unijom u sektoru poljoprivrede neophodno je izvršiti brojne reforme, a sa tim se već dosta kasni, te dalje odlaganje i neizvršenje preuzetih obaveza, može se na negativan način odraziti na budućnost srpske poljoprivrede i sela. Definisanje pregovaračkih pozicija za ova poglavlja zahteva saradnju između nadležnog ministarstva, poljoprivrednika, prerađivača, udruženja poljoprivrednika i poslovnih udruženja, kao i ostalih zainteresovanih strana.

Nacionalni konvent o evropskoj uniji (NKEU) je upravo koncipiran na primerima dobre prakse, a sa jasnim ciljem da osnaži i obezbedi komunikaciju svih navedenih aktera u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Kada je reč o IPARD fondovima, ne sme se više kasniti u pripremi struktura za upravljanje tim sredstvima, te su neophodne hitne mere za stvaranje uslova za konačno korišćenje tih sredstava od strane poljoprivrednika. Ovo su glavni zaključci tribine „Kako do uspešnih pregovora u poljoprivredi – sektor stočarstva i voćarsva“ koju je Radna grupa Poljoprivreda NKEU održala u utorak, 27. septembra, u Valjevu.

 

Na tribini, koju je organizovala ova Radna grupa NKEU koja prati pregovore za poglavlja 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12 – Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika i 13 – Ribarstvo, u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Valjeva govorili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Kolinda Hrehorović i Tomislav Topalović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu indusriju, vodoprivredu i šumarstvo RPK Valjevo Mirjana Đorđević-Gavrilović, saradnik Evropskog pokreta u Srbiji Bojan Živadinović i predstavnica asocijacije Plodovi Srbije Evica Mihaljević. Razgovor je moderirao koordinator RG NKEU Poljoprivreda Dragan Roganović.

Akcionim planom za poglavlje 11 predviđena je izmena zakonodavstva u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i osposobljavanje Uprave za agrarna plaćanja za upravljanjem sredstvima EU namenjenim poljoprivredi, rečeno je na tribini. To su dva merila dobijena za ovo poglavlje nakon procesa skrininga i preduslovi su za otvaranje pregovora u poglavlju 11.

Predstavnici ministarstva najavili su brojne izmene zakonodavstva koje nalaže EU, a sagalasno Direktivi o Zajedničkoj organizaciji tržišta (direktiva 1308/2013).


Učesnici tribine su naročito bili zainteresovani za ono što je do sada urađeno u nadležnom ministarstvu i koji su naredni koraci, a sa posebnim osvrtom na činjenicu kako to utiče na njihovo proizvodnju u sektorima voćarstva i stočarstva. Takođe učesnici su bili zainteresovani za moguću podršku ministarstva održavanju proizvodnje autohtonih i tradicionalnih vrsta. Oni su apelovali i na to da treba unaprediti komunikaciju između ministarstva i poljoprivrednih proizvođača o efektima i obavezama koje proizilaze iz procesa pregovora u sektoru poljoprivrede.

Prema rečima Topalovića, za sve delove Akcionih planova predviđene su promotivne aktivnosti, te će tako javnost biti bolje informisana. „Sa tim još nije počelo jer Akcioni planovi i dalje nisu dostupni“, dodao je on.

Evica Mihaljević iz asocijacije Plodovi Srbije apelovala je na to da prostora za greške u oblasti poljoprivrede nema i da je već dovoljno vremena izgubljeno. Istakla je problem kvalitetnog sadnog materijala, što je neophodno dodatno urediti, kako bi proizvodnja u sektoru voćarstva bila konkurentnija.

Mirjana Đorđević-Gavrilović iz RPK Valjevo predstavila je strukturu poljoprivrede proizvodnje regiona koji ova komora pokriva i istakla značaj izvoza proizvoda na različita inostrana tržišta poljoprivrednika iz ovog kraja. Ona je istakla važnost prilagođavanja standardima EU u proizvodnji u sektorima voćarstva i stočarstva.

Bojan Živadinović naglasio je da su poglavlja 11 i poglavlje 22 jedina koje dugoročno donose direktnu finansijsku podršku zemljama pregovaračima, te da predpristupne fondove moramo što pre da koristimo. „Ovo poglavlje zahteva reformu i drastične promene na bolje. Kako bi poljoprivrednici mogli da koriste ova sredstva, moraju da se udružuju. Poglavlja koja se tiču poljoprivrede su preširoka i kako bi se sve ispunilo u radu nadležnom ministarstvu moraju da pomognu poljoprivrednici i udruženja i organizacije koje se bave ovom oblašću. Definisanje Pregovaračke pozicije Srbije za ova poglavlja pravo je mesto da se poljoprivrednici uključe“, rekao je Živadinović i dodao da je NKEU dobar način za ostvarivanje komunikacije između poljoprvrednika i organizacija sa jedne strane i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine sa druge.


Kada je o IPARD fondovima reč, ova Radna grupa NKEU pre više od godinu dana uputila je apel nadležnom ministarstvu, dobijen je odgovor nadležnih institucija i pokrenuto je pitanje zapošljavanja sa „mrtve tačke“, ali ipak je došlo do zaostatka u procesu akreditacije Agencije za plaćanje, kao jednog od ključnih uslova za početak korišćenja sredstava, a to je uslovilo dalje odlaganje raspisivanja prvog konkursa i početak korišćenja IPARD sredstava, podsetio je koordinator ove Radne grupe Dragan Roganović.

Do ulaska Srbije u EU sve reforme u oblasti poljoprivrede moraju da budu završene, a po pristupanju Srbija bi trebalo da dobije oko milijardu i dvesta milona evra za poljoprivredu, rečeno je na tribini.

Tribina u Valjevu jedna je u nizu koju NKEU organizuje uz podšku Nemačko-srpske razvojne saradnje kroz program Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus