KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

BURNI DECEMBAR U EVROPI

06.12.2016

Decembar donosi nove promene na uzburkanoj evropskoj političkoj sceni. U Austriji je u drugom krugu predsedničkih izbora, održanom po treći put u nedelju 4. decembra, pobedu odneo nezavisni kandidat, Aleksandar van der Belen. Izbor proevropski orjentisanog Van der Belena, koji je uz podršku 53,79% građana Austrije pobedio kandidata desne Slobodarske partije (FPȪ), Norberta Hofera, pozdravljen je širom Evropske unije kao odgovor rastućem populizmu i dokaz da je drugačija, progresivna alternativa moguća.


Međutim, istog dana u Italiji je održan referendum o ustavnim promenama sa nestabilnijim ishodom. Građani Italije u nedelju na referendumu nisu podržali ustavne reforme, što je primoralo premijera ove zemlje Matea Rencija da najavi svoju ostavku. Po mišljenju mnogih, ovaj događaj mogao bi da izazove novu krizu u Evrozoni.


Ustavne reforme koje je, sada bivši, premijer Renci predložio odnosile su se na smanjenje uloge Senata u političkom sistemu Italije. Naime, ova zemlja ima ''savršen'' dvodomi sistem, sa ravnopravnom raspodelom moći između Donjeg i Gornjeg doma (odnosno Senata) italijanskog parlamenta, što često rezultira blokadom u donošenju bitnih odluka. Namera predloženih ustavnih reformi bila je da se umanji moć Senata i da se on svede na ''Senat regiona'', sa manjim brojem senatora. Članovi Senata i dalje bi imali pravo veta kada je reč o ustavnim pitanjima, ali bi predstavnici Donjeg doma imali veću ulogu u donošenju ''svakodnevnih zakona''.


Protiv ovog predloga u nedelju je glasalo 59% Italijana, što će najverovatnije dovesti do promene vlade, a možda i novih izbora u Italiji koja je od 1945. godine imala već 65 premijera. Ovaj događaj će, po mišljenju mnogih, dovesti i do novih nesuglasica među članovima vladajuće Demokratske partije, a ujedno i otvoriti nova pitanja o aktuelnom rastu populizma u Evropi, kao i o budućnosti evra.

 

Ovakav ishod u mnogome podseća na poraz Dejvida Kamerona na referendumu u Ujedinjenom Kraljevstvu, jer su u oba slučaja ljudi sa vrha vlasti pokušali da referendumom učvrste izvršnu vlast, ali im se na kraju to ''obilo o glavu''. Bivši britanski premijer Dejvid Kameron bio je prinuđen da podnese ostavku ranije ove godine, nakon što većina građana Ujedinjenog Kraljevstva nije podržala ostanak ove države u Evropskoj uniji, za koji se njegova partija zalagala.


Budući razvoj događaja u Italiji ostaje neizvestan. Italijanski predsednik, Serđo Matadela, izjavio je da bi najbolje bilo da premijer Renci ostane na funkciji do usvajanja zakona o budžetu za 2017. godinu. Postoji mogućnost da predsednik Matadela ne prihvati Rencijevu ostavku, a ukoliko je prihvati, očekuje se rekonstrukcija vlade. Jedan od potencijalnih kandidata za mesto premijera Italije u tom slučaju bio bi aktuelni ministar ekonomije i finansija, Pjer Karlo Padoan. Poslednja opcija jeste izlazak građana ove zemlje na nove izbore, a u tom slučaju, prema poslednjim istraživanjima, teško da bi bilo koja partija dobila apsolutnu većinu za formiranje vlade.

 

 

Izvori: ORF.at, Politico.eu, Greens-EFA.eu, Politico.eu, Politico.eu, Times.co.uk, Politico.eu, Express.co.uk

 


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus