KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

DECEMBAR U EVROPI U ZNAKU KLIMATSKIH PROMENA

02.12.2015

Početak decembra meseca obeležila je velika međunarodna konferencija posvećena klimatskim promenama COP 21, koja se održava od 30. novembra do 11. decembra u Parizu uz najviše bezbednosne mere. Dvadesetprva Konferencija članova UN Okvirne konvencije o klimatskim promenama (Conference of the Parties (COP21) to the United Nations Framework Convention on Climate Change), ili ukratko Pariska konferencija, ima veoma ambiciozan cilj – da postigne konsenzus svetskih lidera o pravno obavezujućem i primenljivom dogovoru o borbi protiv klimatskih promena koji bi trebao da stupi na snagu 2020. godine.

 

Pariska konferencija smatra se prekretnicom za budućnost međunarodne klimatske akcije, čak i „prolećnim čišćenjem“ koje će označiti kraj neefikasnih programa i sistema u ovoj oblasti, poput protokola iz Kjota. Iako se tekst ovog sporazuma pripremao kroz nekoliko pregovaračkih sednica od početka 2015. godine, glavne tačke neslaganja između grupa zemalja i dalje nisu razrešene, dok su ključna pitanja koja se tiču pravednosti, odgovornosti i finansija još uvek otvorena, i očekuju epilog tokom konferencije COP21.


Tokom pripremnog sastanka koji je početkom novembra u Parizu okupio ministre iz više od 60 zemalja, Evropsku uniju (EU) predstavljali su Ministarka za životnu sredinu Luksemburga Kerol Dišburg (Carole Dieschbourg) i Komesar EU Migel Arias Canjete (Miguel Arias Cañete). Pozicija EU u okviru pregovora za postizanje univerzalnog dogovora o klimi predstavljena je od strane Evropske komisije još u februaru 2015. godine, a kao glavni cilj postavlja ambiciozan pravno obavezujućem dokument sa snažnim odredbama o transparentnosti i odgovornosti, kao i mehanizmom za povećanje ambicioznosti prioriteta tokom vremena. Ciljevi kojima teži pozicija EU postavljeni su još u oktobru prošle godine u zaključcima Evropske komisije o EU 2030 okvirima za klimu i energiju, i predstavlja osnovu za plan EU o 'nacionalno određenim doprinosima' (Intended Nationally Determined Contribution INDC) koji obavezuje EU da smanji domaću emisiju gasova staklene bašte za najmanje 40% ispod nivoa iz 1990. do 2030. godine.


Međutim, već samo otvaranje COP 21 konferencije u ponedeljak pokazalo je teškoće koje leže na putu ka postizanju zajedničkog dogovora između 196 zemalja. Čak i organizacija zajedničke fotografije 150 šefova država i vlada pretvorila se u haos. Ambicije zemalja koje su najveći emiteri ostale su najniže, poput Sjedinjenih američkih država koje odbijaju pravno obavezujući dogovor. Ton na otvaranju konferencije ipak je oslikavao nadu, kako je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabius naglasio „prvi uslov za uspeh je već ispunjen: 150 od vas se pojavilo uprkos previranjima. Vaše prisustvo pokazuje odlučnost koja je jača od varvarstva“. Ostaje da se vidi da li će države uspeti da približe stavove koji su još uvek veoma podeljeni, i to između razvijenih zemalja sa jedne strane i zemalja u razvoju sa druge.

 


Izvori: EurActiv – COP21 will end a decade of failed climate financeEurActiv – Paris climate deal must be legally binding, EU tells John KerryPolitico – Paris climate summit still on


Čitaj dalje:


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus