KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

DIJALOGOM DO REŠENJA ZA KRIZE U REGIONU I EVROPI

14.10.2016

Politika vođena strahom i populizmom je glavna pretnja demokratiji, a dijalog je ono što društva čini otpornijim na krize, glavni su zaključci šestog Beogradskog bezbednosnog foruma. Razgovor albanskog i srpskog premijera na Forumu je pokazao da je dijalog moguć uprkos svim neslaganjima i da treba da se proširi na čitav region.

Mnogobrojne krize su mogućnost proširenja Evropske unije stavile u zapećak i podstakle balkanske političke elite da ožive stare nesuglasice i koriste ratnohuškačku retoriku. Umesto da čekaju rešenja iz EU, politički lideri u Jugoistočnoj Evropi treba da preuzmu inicijativu kako bi se rešili bilateralni sporovi jer je to preduslov za društveni i ekonomski razvoj u regionu. Još jednom su na Forumu građansko društvo i političarke iz Prištine i Beograda pokazali odlučnost i hrabrost da nastave razgovore i posle ozbiljnih nazadovanja u pregovorima političara. Došlo je vreme da se usvoji sveobuhvatan pristup briselskom dijalogu, a za ostvarivanje ovog cilja je neophodno razvijanje vizije zajedničke budućnosti i uključivanje poslovnog sektora, lokalnih vlasti i građanskog društva u normalizaciju odnosa. Lokalni akteri moraju da sprovedu reforme i grade i odbrane demokratske institucije sposobne da odgovore na izazove nestabilnosti. To bi regionu dalo za pravo da traži ubrzanje procesa pristupanja EU.


Smisleni dijalog nedostaje ne samo na Balkanu, već širom Evrope. Učesnici Foruma pozvali su evropske lidere da se više angažuju u međusobnom dijalogu i u iskrenim diskusijama sa svojim građanima kako bi uvideli zašto je solidarnost potrebna za održiva rešenja problema unutar i među evropskim državama. Građansko društvo može biti značajan faktor u prevazilaženju polarizacije unutar i između evropskih društava uključivanjem otuđenih delova društva, posebno mladih u političke procese.

Tokom tri dana Foruma održano je 25 diskusija o ključnim pitanjima vezanim za budućnost čitave Evrope koje su u Beogradu okupile preko 650 učesnika i 200 predstavnika medija iz Srbije, regiona, kao i strane dopisnike.

 

Beogradski bezbednosni forum je jedini događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Pokrenut je 2011. godine i danas je najprestižniji skup o bezbednosnoj i spoljnoj politici koji se održava u jugoistočnoj Evropi. Više o Forumu, pročitajte ovde.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus