KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

DOBRE VESTI SA PARISKOG SAMITA: EU I DALJE TEŽI PROŠIRENJU

12.07.2016

Javna debata pod nazivom "Nakon Pariskog samita EU i Zapadni Balkan" održana je u ponedeljak, 11. jula 2016, u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i EU Info Centra Beograd. Debata je deo ciklusa “Evropske priče“ koji za cilj ima da pokrene diskusije o glavnim inicijativama, zaključcima i sporazumima sa Samita. Govornici su zajedno sa zainteresovanim građanima, studentima i predstavnicima civilnog društva diskutovali i o izazovima sa kojima se EU trenutno suočava, koji imaju posledice i po države kandidate i buduće kandidate.


Ambasadorka Francuske u Srbiji, Kristin Moro, ocenila je da je Samit u Parizu, koji predstavlja nastavak Berlinskog procesa pokrenutog 2014. godine, održan u posebnom trenutku - neposredno posle referenduma u Velikoj Britaniji, kao i u vreme kada se iščekivalo zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU.


„Na Samitu je jasno poručeno da Bregzit neće uticati na proces proširenja EU,“ želela je da podvuče Moro i dodala da je Samit bio trenutak optimizma i ohrabrenja, spoj napora institucija EU, ali i Nemačke i Austrije, (kao prethodnih domaćina samita), kao i vlada iz regiona. Ona je naglasila da je razvijanje saradnje zemalja u regionu i realizacija konkretnih projekata ključna i za samu EU.

 

S druge strane, šef delegacije EU u Srbiji, Majkl Davenport je ukazao je da je Berlinski proces nastavak rada i truda započetog na prethodnim sastancima vezanih za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. On je podvukao da je Samit dao važan dodatni podsticaj procesu proširenja, u trenutku kada se govori o zamoru i izlasku Velike Britanije.


Kada je reč o Srbiji, Davenport je ukazao da je Samit bio prilika da se unapredi proces pristupanja podsticanjem otvaranja novih poglavlja u pregovorima. On je podsetio da je EU prošle godine u Beču opredelila 1 milijardu evra za investicije za saobraćajne komunikacije u regionu, a prvih 200 miliona je namenjeno je za deset projekata – pet u oblasti energetike i pet u oblasti saobraćaja.


„Svaka od zemalja regiona imaće korist od poboljšanje infrastrukture“, podvukao je Davenport i dodao da je na Samitu, preduzet važan korak u pravcu jačanja regionalne saradnje i kada se radi o saobraćaju i električnoj energiji, pa čak moguće osnivanje zajedničkog tržišta električnom energijom.


Marina Jovićević, pomoćnica ministra u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, je podsetila da su u segmentu regionalne saradnje ključni konkretni doprinosi, kao i formati saradnje, jer je to efikasan način za rešavanje problema. Ona je naglasila da je iz Pariza upućena dobra politička poruka u vezi davanja zelenog svetla za otvaranje poglavlja 23 i 24, ocenjujući da bi to možda duže trajalo da Samita nije bilo.


Za nju najvažnija poruka sa Samita je da je i dalje „proširenje nešto čemu EU teži“. Takođe je dodala da je najveće dostignuće Samita u Parizu odluka o uspostavljanju Regionalne kancelarije za mlade, od čijeg rada će imati koristi mladi u regionu, jer će olakšati mobilnost mladih, obrazovanje i programe razmena.

 

U svom izlaganju, Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose EPuS-a, osvrnula se na ulogu i učešće civilnog društva u Berlinskom prosesu, koje je raslo od Berlina, preko Beča, do Pariza. „Na Samitu smo imali prodor civilnog društva,“ podvukla je ona. Ukazala je da je održano više sastanaka civilnog društva, navodeći civilni forum, forum mladih, ali i biznis forum na kom su učestvovali predstavnici privrednih komora iz regiona i kompanija iz evropskih zemalja. Ona je podsetila da su teme ovogodišnjeg Samita bile i migracije, bilateralna saradnja, mladi, klimatske promene i dobra uprava, a ovim temama su diskutovali predstavnici tink tenk organizacija, ekoloških organizacija, omladinskih organizacija i drugi.

 

Ovakvi skupovi produkuju niz mehanizama koji olakšavaju proces proširenja i ohrabruje najava integracije nekih sektora, kako bi naš zajednički put u EU bio lakši i brži ocenila je Minić. Ona je podsetila da sva rešenja i odluke koje su donete predstavljaju rezultate dugogodišnje saradnje u regionu i čine vidljivim rad regionalnih inicijativa.


Odgovarajući na pitanja brojne publike, učesnici debate su se složili da je ovaj Samit bio od ključne važnosti za region Zapadnog Balkana i da očekuju uspešan nastavak evropskih integracija ovog dela Evrope naročito kroz pomenutu regionalnu saradnju. 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus