KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

DOBRI ODNOSI SRBIJE I ALBANIJE BITNI ZA EVROPSKE INTEGRACIJE ZAPADNOG BALKANA

02.12.2015

Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Friedrich Ebert organizovali su 30. novembra 2015. godine predstavljanje rezultata istraživanja javnog mnjenja u Srbiji i Albaniji o srpsko-albanskim odnosima.


Tokom pozdravnog govora Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, naglasila je da je putanja gradnje dobrosusedskih odnosa nije komplikovana, ali nikako neće biti laka. Takođe, direktor Fondacije Fridrih Ebert, Hajnc Albert Hutmaher je istakao da su srpsko-albanski odnosi suštinski važni za stabilnost Evropske unije, kao i za stabilnost i ekonomski prosperitet regiona, a kao primer koji treba da slede jesu današnji francusko-nemački odnosi.


Albert Rakipi, izvršni direktor Albanskog instituta za međunarodne studije (AIIS) je dodao da je posebno bitno to što je već načinjen prvi korak, jer je početak uvek najteži.


Prvi panel je prezentovao rezultata nacionalnog istraživanja percepcije srpskih građana o Albaniji i Albancima, kao i albanskoj percepciji o Srbiji i Srbima. Srđan Bogosavljević, član Upravnog odbora Ipsos Strategic Marketinga, je ocenio da se srpsko-albanski odnosi se mogu opisati jednom rečenicom: „kada bismo jedni o drugima znali više, kao i šta se dešava u onoj drugoj državi, odnosi bi bili odlični“. On je objasnio da postoji velika neobaveštenost sa obe strane, kao i veliki nedostatak kontakata na nivou građana, ali je ohrabrujuće što istraživanje pokazuje da postoji volja za promenom. Zbog slabe razmene informacija, većina građana Srbije i dalje kao najveću pretnju po državunu bezbednost vidi Albaniju.


Albert Rakipi je izložio rezultate ispitivanja u Albaniji, koje je pokazalo da građani Albanije imaju optimističkije viđenje odnosa Srbije i Albanije. Izneo je, za većinu prisutnih zanimljivu informaciju, da građani Albanije kao najveću pretnju po državnu bezbednost ne vide Srbiju, već Grčku.


Srbija i Albanija ka evropskoj budućnosti je bila tema drugog panela, na kome su svoje stavove izneli Nataša Vučković, narodna poslanica Narodne skupštine Republike Srbije i potpredsednica Komiteta za izbor sudija Evropskog suda za ljudskih prava, ambasador Republike Albanije u Srbiji Nj.E. Ilir Bočka, ambasadorka Republike Francuske u Srbiji, Nj.E. Kristin Moro, zamenik ambasadora Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Aleksander Jung i Frank Hantke, direktor fondacije Fridrih Ebert u Tirani.


Vučković je iznela neka zajednička iskustava Srbije i Albanije koja opterećuju odnose dve zemlje, među kojima su presudna duga izolovanost i ekonomska beda koje su dovele do pojave romatičarskog nacionalizma kod obe države kada su većina evropskih zemalja završile proces građenja nacionalne države. Nj.E. Bočka je posebno naglasio bitnost edukacije i programa razmene mladih, kao infrastukturnog povezivanja, kao što bi bio na primer autoput Niš-Priština- Drač.


Govoreći o primeru razvoja francusko-nemačkih odnosa nakon Drugog svetskog rata, Nj.E. Kristin Moro, ukazala je na veoma veliki značaj čvrste odlučnosti vlada država za dalji napredak odnosa. Važnost saradnje na svim nivoima, kako na bilatralnom, tako i na regionalnom i nivou Evropske unije u svom govoru je istakao i Aleksandar Jung.


Frank Hantke je zaključio da zajednički ekonomski interes treba da bude zvezda vodilja obe držvao, kao i da Albanija može da bude dobar posrednik u rešavanju Kosovskog pitanja, jer nije direktno uključena u sukob.


Kroz izlaganja, kao i tokom diskusije, panelisti su se saglasili da je glavni kamen spoticanja neznanje i nedovoljno poznavanje drugih, da je saradnja u interesu obe države, kao i da su mladi ciljna grupa, jer su mladi nosioci promena u društvu.


Istraživanje javnog mjenja o uzajamnim percepcijama srpskih i albanski građana i građanki sprovedeno je u Srbiji i Albaniji tokom prethodna tri meseca. Istraživanje je u Srbiji oragizovao Evropski pokret u Srbiji u partnerstvu sa Fondacijom Fridrih Ebert, dok je u Albaniji organizator bio Albanski institut za međunarodne studije (AIIS). Cilj projekta je uspostavljanje bilateralnih mehanizama koji će doprineti normalizaciji odnosa i saradnje između Srbije i Albanije. Na osnovu rezultata istraživanja u obe zemlje biće definisane preporuke upućene državama i široj javnosti.


Više o projektu pročitajte ovde.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus