KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

E, mogu i ja! 2009

18.12.2012

 

Projekat je sastavni deo procesa implementacije Nacionalne strategije za mlade koju je usvojila Vlada Republike Srbije. Nastao je na osnovu rezultata istraživanja koja su pokazala da „kod mladih postoji vera da će uskoro biti bolje, odnosno nada i optimizam, ali je spremnost na lični angažman da bi se to ostvarilo mnogo manja“.  Otuda je osnovni cilj projekta podsticanje mladih na aktivno učešće u društvu, što je u skladu sa ciljevima Strategije.

 

Projekat „E, mogu i ja!“ se realizuje od 2008 godine. Zahvaljujući kreativnom pristupu problematici društvenog aktivizma mladih stvoren je strip junak Rešivoje koji se utemeljuje kao svojevrsni brend u ovoj oblasti. Rešivoje je običan dečko koji u sebi nosi niz pozitivnih vrednosti i, kao takav, dolazi u sukob sa sivilom  svakodnevnice u Srbiji koja je rezultat višegodišnje nebrige za opšte dobro, ali i sa negativnim junacima koji su odraz pada  moralnih vrednosti u savremenom društvu. Nastojeći da obnovi zaboravljeni duh dobrosusedstva Rešivoje osmišljava brojne akcije dovodeći  sebe u komične situacije iz kojih uvek izlazi kao pobednik. Ovako predstavljen on je poruka mladim ljudima da put do ličnog usavršavanja i socijalnog poželjnog statusa pojedinca vodi preko brige za opšte dobro društva u kome živimo. Ili kako bi to Rešivoje rekao: „nisam dozvolio da me okolina promeni, već sam ja promenio nju!“.

 

Pozivajući mlade da budu kreativni i da se društveno angažuju raspisan je Konkurs za podsticanje društvenog aktivizma mladih i realizovano 12 najkreativnih rešenja (2008/09). Rezultat primenjenog koncepta je izbor za najbolji projekat u procesu implementacije Nacionalne strategije za mlade u okviru cilja Podsticanje mladih da aktivno učestvuju u društvu. Tim projekta je imao čast da prezentuje projekat na  omladinskoj konferenciji „Zajedno ka viziji“ organizovanoj od strane Ministarstva omladine i sporta. Uspešni rezultati su omogućili nastavak projektnih aktivnosti u 2009/2010.

 

Ovogodišnji projekat je namenjem neformalnim grupama mladih/omladinskim OCD/OCD koje se bave mladima i realizuje se na teritoriji čitave Srbije.

 

Cilj projekta je podsticanje društvenog aktivizma mladih.

 

AKTIVNOSTI PREDVIĐENE PROJEKTOM

 

Konkurs -  Osnovna komponenta projekta je Konkurs za podsticanje društvenog aktivizma mladih koji će biti raspisan za neformalne omladinske grupe mladih/omladinskim OCD/OCD koje se bave mladima (od 15-25 godina) i trajaće oko dva meseca. Cilj je da se mladi motivišu da identifikuju  društvene probleme u svom okruženju i da reaguju na njih, tako što će osmisliti konkretnu akciju kojom bi ili rešili probleme ili ukazali na njihovo postojanje. Svoje predloge  za rešavanje konkretnih problema, neformalne grupe mladih će podnositi na posebnom formularu koji će biti dostupan na internet sajtu www.resivoje.rs Najkreativniji predlozi dobiće finansijska sredstva i neophodnu logističku pomoć za realizaciju.

 

Implementacija odabranih društvenih akcija - Nakon zatvaranja konkursa žiri (sastavljen u toku realizacije konkursa) odabraće 12 najkreativnijih predloga čija bi  realizacija doprinela rešavanju konkretnog društvenog problema u lokalnim sredinama. Prilikom odabira vodiće se računa o ravnomernoj  zastupljenosti na teritoriji Srbije. Za realizaciju odabranih predloga su obezbeđena  finansijska sredstva u iznosu do 50 000 dinara.

 

Nagrada za najboljeg omladinskog aktivistu – ideja je da se uspostavi tradicionalna godišnja dodela nagrade za najboljeg omladinskog aktivistu. Nagradu bi dodeljivalo Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji. Najbolji omladinski aktivista bi bio odabran putem konkursa koji će biti otvoren za predloge neformalnih grupa mladih/OCD koje se bave mladima.

 

PR i marketinška kampanja – pomenute aktivnosti pratiće kampanja uz specifično vizuelno rešenje osmišljeno u vidu stripa. Strip prati doživljaje glavnog junaka  (Rešivoje), koji je društveno odgovoran i prolazi kroz niz situacija u kojima se susreće sa raznim društvenim problemima koji ga motivišu da se angažuje i radi na njihovom rešavanju. Avanture Rešivoja možete čitati ovde.

 

Projekat se realizuje u periodu od avgusta 2009. do aprila 2010. godine.

 

Projekat je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta Vlade Republike Srbije.


 


Organizator:

 


 

Donator:

 

  PDF DOKUMENTA

  Citaj ili skini (download)

DOKUMENTI:

AKTIVNOSTI:

ARHIVA:

 


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus