KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

E, MOGU I JA! 2010

06.01.2013

Projekat je sastavni deo procesa implementacije Nacionalne strategije za mlade koju je usvojila Vlada Republike Srbije. Nastao je na osnovu rezultata istraživanja koja su pokazala da „kod mladih postoji vera da će uskoro biti bolje, odnosno nada i optimizam, ali je spremnost na lični angažman da bi se to ostvarilo mnogo manja“. Otuda je osnovni cilj projekta podsticanje mladih na aktivno učešće u društvu, što je u skladu sa ciljevima Strategije.

 

Projekat „E, mogu i ja!“ se realizuje od 2008 godine. Zahvaljujući kreativnom pristupu problematici društvenog aktivizma mladih stvoren je strip junak Rešivoje koji se utemeljuje kao svojevrsni brend u ovoj oblasti. Rešivoje je običan dečko koji u sebi nosi niz pozitivnih vrednosti i, kao takav, dolazi u sukob sa sivilom svakodnevnice u Srbiji koja je rezultat višegodišnje nebrige za opšte dobro, ali i sa negativnim junacima koji su odraz pada moralnih vrednosti u savremenom društvu. Nastojeći da obnovi zaboravljeni duh dobrosusedstva Rešivoje osmišljava brojne akcije dovodeći sebe u komične situacije iz kojih uvek izlazi kao pobednik. Ovako predstavljen on je poruka mladim ljudima da put do ličnog usavršavanja i socijalnog poželjnog statusa pojedinca vodi preko brige za opšte dobro društva u kome živimo. Ili kako bi to Rešivoje rekao: „nisam dozvolio da me okolina promeni, već sam ja promenio nju!“.

 

Pozivajući mlade da budu kreativni i da se društveno angažuju do sada su raspisana dva Konkursa za podsticanje društvenog aktivizma mladih (2008. i 2009. godine) i realizovano je 25 akcija koje su uključile veliki broj mladih. U februaru 2010. godine prvi put je dodeljeno priznanje za najbolju akciju i najboljeg aktivistu u okviru projekta. Uspešni rezultati su omogućili nastavak projektnih aktivnosti u 2010/2011.

 

Ovogodišnji projekat je namenjem neformalnim grupama mladih / udruženjima mladih / udruženjima za mlade i realizuje se na teritoriji čitave Srbije.

 

Cilj projekta je podsticanje društvenog aktivizma mladih.

 

AKTIVNOSTI PREDVIĐENE PROJEKTOM

 

Konkurs -  Osnovna komponenta projekta je za podsticanje društvenog aktivizma mladih koji će biti raspisan za neformalne omladinske grupe mladih/udruženja mladih/udruženja za mlade (od 15-30 godina) i trajaće mesec dana. Cilj je da se mladi motivišu da identifikuju društvene probleme u svom okruženju i da reaguju na njih, tako što će osmisliti akciju kojom bi ili rešili probleme ili ukazali na njihovo postojanje.

 

Tematske oblasti ovogodišnjeg konkursa su:

 • Obrati pažnju!
  (zaštita životne sredine i uređenje javnih prostora u lokalnim zajednicama)
 • Pomoć prijatelja
  (socijalna inkluzija i borba protiv diskriminacije u lokalnim zajednicama)
 • Reci ne!
  (borba protiv nasilja među mladima)

 

Svoje predloge za rešavanje konkretnih problema, neformalne grupe mladih će podnositi na online formularu koji će biti dostupan na internet sajtu www.resivoje.rs. Najkreativniji predlozi dobiće finansijska sredstva i neophodnu logističku pomoć za realizaciju.

 

Implementacija odabranih društvenih akcija - Nakon zatvaranja konkursa Komisija (sastavljen u toku realizacije konkursa) odabraće najmanje 15 najkreativnijih predloga čija bi realizacija doprinela rešavanju konkretnog društvenog problema u lokalnim sredinama. Prilikom odabira vodiće se računa o ravnomernoj zastupljenosti na teritoriji Srbije. Za realizaciju odabranih predloga su obezbeđena finansijska sredstva u iznosu do 50 000 dinara.

 

Priznanje za najbolju akciju i najboljeg aktivistu – tradicionalna godišnja dodela priznanja za najboljeg aktivistu i najbolju akciju u okviru projekta. Priznanje dodeljuje Evropskim pokret u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta. U sastav žirija ulaze dobitnici priznanja iz prethodnih godina.

 

PR i marketinška kampanja – pomenute aktivnosti pratiće kampanja uz specifično vizuelno rešenje osmišljeno u vidu stripa. Strip prati doživljaje glavnog junaka (Rešivoje), koji je društveno odgovoran i prolazi kroz niz situacija u kojima se susreće sa raznim društvenim problemima koji ga motivišu da se angažuje i radi na njihovom rešavanju.

 

Projekat se realizuje u periodu od sredine septembra 2010. do sredine marta 2011. godine.

 

Projekat je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta Vlade Republike Srbije.

 

 


Organizator:

 


 

Donator:

 

 

ARHIVA:

 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus