KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

EMPATIJA JE NEOPHODNA ZA PRIVATNI I POSLOVNI USPEH

04.05.2017

Druga radionica na programu Podeli svoje znanje, održana u subotu 29. aprila 2017, bila je posvećena putu ka uspehu. Mentorine i mentorke su razgovarale i učile o ulozi i važnosti pojedinca u timu, postavljanju prioriteta, odnosu privatnog i poslovnog, kao i neophodnosti empatije u komunikaciji sa drugima. Radionicu je vodila Mirjana Gomilanović, mentorka na Programu, kouč, direktorka i vlasnica agencije One2grow.


Radionica je započela praktičnom vežbom gde su mentorke i mentorine imale su priliku da u parovima odgovore na pitanje za šta bi mogle biti zahvalne u ovom momentu svojih života, gde smatraju da daju manje nego što bi trebalo, gde su manje ispunjene kao i gde smatraju da su njihove šanse u ovom momentu. Na kraju interaktivnog dela, sve su dobile domaći zadatak da odrede koji aspekt svog života bi mogle da počnu da unapređuju baš tog dana.


Tema drugog dela bila su naša uverenja i šta zapravo ona predstavljaju, a šta vrednosti i kako utiču na našu privatnu i poslovnu komunikaciju i ponašanje. Gomilanović je istakla da su uverenja sve što smo stekli iskustvom i čega možemo da se otarasimo, ali i sve ono što postaje naša istina. Sa druge strane, vrednosti se formiraju od naših najranijih dana detinjstva, putem porodice i okruženja u kome odrastamo. Mentorke i mentorine imale su priliku da steknu uvid u model koji objašnjava strukturu našeg ponašanja, a sastoji se od nivoa okruženja, ponašanje, sposobnosti, vrednosti koji zajedno čine nas kao posebnu jedinku.


U nastavku radionice učesnice Programa dobile su savete kako da funkcionišu u okruženju koje nije u skladu sa njihovim trenutnim preferencijama ponašanja i koje im ne dozvoljava da ispune sve svoje ciljeve. Ključ jeste u rešavanju stvari postepeno, prilagođavajući se okolnostima ali bez gubljenja osobnosti u tom procesu. U tom kontekstu razgovoralo se i o funkcionisanju u korporaciji koja može uticati da se deo ličnosti izgubi. Zbog toga je neophodno da korporacija neguje korporativnu kulturu, koja se sastoji od definisanja vrednosti, definisanja principa za koja se korporacija zalaže.


Na samom kraju, tokom razgovora o načinu funcionisanja u timu, Mirjana je istakla da tajna leži u posedovanju i širenju empatije i fleksibilnosti prema drugim ljudima. Istakla je da je empatija ono što nas osnažuje, a nikako ne umanjuje našu ličnost, jer ne dolazi do menjanja vrednosti i uverenja, već samo načina na koji se ophodimo prema drugima. "Prihvatanje tuđih različitosti jeste jedini način da tim valjano funkcioniše", zaključila je Gomilanović


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus