KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

EPuS PITA: EVROPSKI IZAZOVI – PRETNJA ILI PRILIKA ZA REDIZAJN EVROPSKE UNIJE? deo I

07.03.2016

Evropska unija suočava se sa višestrukim promenama. Globalno okruženje menja se velikom brzinom, počev od nestabilnosti na Bliskom Istoku i Severu Afrike, preko izbegličke krize i terorističkih pretnji, pa do razvoja novih (ekonomskih) sila u Aziji i multipolarnog sveta globalnih aktera. Sa druge strane, EU suočava se i sa velikim izazovima iznutra, poput krize poverenja među njenim građanima, rastućeg populizma i evroskepticizma, nedostatka solidarnosti među njenim državama članicama i sve više poziva za stvaranje „Evrope u više brzina“ ili čak za „izlaske“ iz Unije. Međutim, ovo nije prvi put da se EU suočava sa krizama, 80-te su takođe bile obeležene intenzivnim debatama iz kojih je, u svetlu sve manje popularnosti evropske vizije i neophodnosti reformisanja Evropske zajednice, proizašao Jedinstveni evropski akt i još jača unija.

 

EPuS ovog meseca razgovara o prilikama i pretnjama koje trenutni izazovi donose Evropskoj uniji, kao i o ulozi država kandidata sa Zapadnog Balkana u očuvanju i razvoju stabilne, prosperitetne i uticajne Evrope. Pitali smo Joa Lajnena*, predsednika Međunarodnog evropskog pokreta i poslanika Evropskog parlamenta za njegovo viđenje evropskih odgovora na trenutne izazove i značaja Globalne strategije EU o spoljnoj i bezbednosnoj politici. 

 

 • Krize sa kojima se Evropska unija (EU) suočava od prošle godine, od Ukrajinske, Grčke i izbegličke krize, do terorističkih napada i pretnji, pokazale su iznenađujući nedostatak solidarnosti i jedinstva među državama članicama EU, neophodnih za efikasan, udružen i koherentan odgovor na nivou EU. Kako bi, prema Vašem mišljenju, EU mogla da razvije jedinstvene i koherentne odgovore?

 

Zaista postoji mnogo izazova i stresa za EU, možda čak i previše u isto vreme, jer EU nije država sa jednom vladom, već zajednica 28 država i 28 vlada, što je čini komplikovanom samu po sebi. Da, nalazimo se u zabrinjavajućoj situaciji u kojoj vidimo da nacionalizam i egoizam postaju sve jači, dok je zajednička evropska ideja pomalo u defanzivi. Pa ipak, u poslednjih 60 godina evropska integracija imala je ovakve probleme i pre. Ja sam i dalje ubeđen da ne postoji kredibilna alternativa Evropskoj uniji.


Iako se trenutno borimo i čini se da to traje suviše dugo, na kraju dana uspećemo da damo odgovore i rešenja za ove velike izazove. Dakle, po mom mišljenju, Evropska unija biće jača nego pre posle ovih kriza, jer svaka kriza, bez obzira da li se radi o terorizmu, migracijama ili prethodnoj finansijskoj krizi, traži više, a ne manje Evrope.

"Po mom mišljenju, Evropska unija biće jača posle ovih kriza, jer svaka kriza traži više a ne manje Evrope."

 

Razvijamo nove politike, nove instrumente a nekada čak i nove institucije koje se bave novonastalim pitanjima. Pre pet godina, Fronteks je bio poput iluzije. Ovih nedelja međutim razgovaramo o novim kapacitetima za Fronteks kako bismo obezbedili naše granice i kontrolisali ilegalnu imigraciju kojom mafija zarađuje milijarde evra. Svi se slažu da nam je potreban, i stoga smo razvili sistem za evropsko upravljanje granicama koji pre toga nije postojao. U vremenima kriza, unapređujemo evropsku integraciju.

 

 • Uz sve ove krize, EU nalazi se u važnom procesu strateškog razmatranja i pripreme EU Globalne strategije za spoljne i bezbednosne politike. Koje su najveće promene i šanse koje će ova Globalna strategija doneti EU i njenim budućim državama članicama?

Pozdravljam inicijativu Visoke predstavnice Mogerini da pokrene debatu, a potom i pripremi odluku o Globalnoj strategiji EU. Ne možemo sebi dozvoliti da uvek promatramo sve samo izunutra. Evropa je globalni igrač i stoga moram gledati i spolja, posmatrati svoj komšiluk i druge delove sveta. Evropska politika susedstva je naravno primarna spoljna politika kojom se trebamo baviti, što je u skladu sa procesom proširenja na države kandidate, ali i sa specijalnim programima pomoći i pridruživanja za zemlje koje nisu kandidati za članstvo u EU.

 

"Moramo obnoviti Evropsku politiku susedstva koja je pokrenuta pre deset godina, i učiniti je više fokusiranom na posebne potrebe različitih zemalja."

Moramo obnoviti Evropsku politiku susedstva koja je pokrenuta pre deset godina, i učiniti je više fokusiranom na posebne potrebe različitih zemalja poput Moldavije, Ukrajine, zemalja Kavkaza, i naravno zemljama sa druge strane Mediterana i u Africi. Pogled izvan EU može nam doneti svest da je EU neophodna za mir i da može povećati stabilnost. Zapadni Balkan predstavlja istaknut primer cilja da se prevaziđu sukobi iz prošlosti i stvori dugotrajan mir. Članstvo u EU ne ostavlja mesta za pitanja granica, etničkih sukoba ili diskriminacije. Ovakav proces pomirenja već se dogodio i pre u drugim regijama Evrope, ne samo između Nemačke i Francuske. To je srž evropske ideje, i siguran sam da će se dogoditi opet na Balkanu. 

 

(Intervju obavila Tara Tepavac, istraživačica u EPuS-u)

 

----------------

* Jo Lajnen je i predsednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Kinom i člana odbora za ustavna pitanja (AFCO), spoljnih poslova (AFET) i životne sredine (ENVI).


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus