KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

EU OBJAVILA DEO DOKUMENTACIJE IZ PREGOVORA O TTIP

09.01.2015

Evropska komisija je početkom 2015. godine, objavila niz dokumenata vezanih za pregovore o Transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstvu (TTIP), među kojima su pregovaračka pozicija EU i predlozi tekstova određenih poglavlja ugovora. To je prvi put da je EK objavila ovakvu vrstu dokumenata u okviru nekih bilateralnih trgovinskih pregovora, odgovarajući na učestale kritike zbog nedovoljne transparentnosti procesa.

 

Organizacije civilnog društva, ne samo zemalja Evropske unije, prethodnih godinu dana vršile su veliki pritisak na institucije EU da otvore proces i u većoj meri uključe civilno društvo u tok pregovora. U tom smilsu, EK je na svojoj stranici ponudila vodič za čitaoce, pojmovnik s objašnjenjima termina i skraćenica, te niz dokumenata u kojima se jednostavnim jezikom objašnjava svako poglavlje TTIP, kao i ciljevi EU u odeđenim područjima. Ovo predstavlja korak u dobrom pravcu kada je reč o približavanju i demistifikaciji teme pregovora EU i Sjedinjenih Američkih Država. Sva dostupna dokumenta možete naći ovde.

 

U oktobru 2014. Savet EU doneo je odluku da objavi smernice za pregovore, pod pritiskom komesara za trgovinu, Karela de Huhta i evropske Ombudsmanke, Emili O'Rajli, koji su zahtevali da se sa ovog dokumenta pregovore skine oznaka tajnosti. Smernice za pregovore o TTIP možete pročitati ovde.

 

Pregovore o uspostavljanju trgovinskog i investicijskog partnerstva vodi Evropska komisija u ime Evropske unije sa Sjedinjenim Državama. Do sada je organizovano 7 rundi pregovora, poslednja runda je bila održana u Vašingtonu od 29. septembra do 3. oktobra 2014. godine. Cilj je uklanjanje trgovinskih barijera za robu i usluge u velikom broju privrednih sektora. Sporazum se bavi carinskim barijerama, ali i razlikama u tehničkim propisima, standardima i procedurama, sa namerom da otvore ova tržišta za usluge, investicije i javne nabavke, što bi moglo da preoblikuje globalna pravila o trgovini. Očekuje se da će Sporazum o TTIP dovesti do značajnih koristi, uključujući oko 100 milijardi evra prihoda i porast BDP-a od oko 0.45% za obe privrede, kao i da će otvoriti nekoliko miliona novih radnih mesta.

 

Uticaj Sporazuma neće biti ograničen samo na zemlje članice Evropske unije i Sjedinjene Američke Države, već će njegove efekte osetiti i zemlje koje nisu direktno uključene u pregovore, kao što su kandidati za članstvo u EU, kako je ocenjeno na javnoj raspravi održanoj prošlog septembra u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, Međunarodnog evropskog pokreta i Balkanskog fonda za demokratiju. Više o tome ovde.

 

 

Izvor: trade.ec.europa.eu


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus