KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

EVROPA U 2014: BORBA ZA POVERENJE U UNIJU - P. JEVREMOVIĆ

17.01.2014

 

Izbori za Evropski parlament, zakazani za 21. maj 2014, šesti po redu, u mnogo čemu će biti drugačiji od prethodnih. Prvi put se Parlament bira u skladu s Lisabonskim sporazumom, koji Parlamentu daje veća ovlašćenja kao zakonodavnonadzornom telu, a time donosi i veće odgovornosti za funkcionisanje celine EU. Najznačajnija je novina da će novog predsednika Evropske komisije i komesare birati EP, čime Komisija dospeva u položaj da neposrednije odgovara za svoj rad predstavničkom telu. Otuda je, prvi put u praksi EU, već počela tiha kampanja, tačnije, oprezno „ispitivanje terena“ ko bi mogao biti budući predsednik Komisije. Kao kandidat se pominje sadašnji predsednik EP Martin Šulc, nemački političar levog centra. „Veliki igrači“, poput Merkelove, nagoveštavaju da se mogu pojaviti i drugi kandidati i da lako može da se desi da izbor ostane neizvestan do pred samo glasanje. 


Već sada je očigledno da će novi parlament biti u nezavidnoj poziciji, izložen dvema kontradiktornim tendencijama. S jedne strane, međunarodne okolnosti, turbulencije u svetskoj privredi, recesija koja traje, zahtevaju odlučan usaglašen nastup prema spoljnom svetu, koji nije moguć bez većih ovlašćenja zajedničkih institucija, gde je u lancu odlučivanja i EP. Na drugoj strani, ekonomska kriza i finansijski zemljotresi, koji su, s izuzetkom Nemačke, pogodili dobar deo članica EU, podstiču skepticizam prema Briselu i tendencije zatvaranja u nacionalne granice. Učestali su i glasovi o demontiranju evra i evrozone, najuspelijeg projekta EU. Situacija postaje dodatno neizvesna političkim pomeranjima udesno u skoro svim zemljama članicama, jačanjem parohijalnih, desnih, socijalno konzervativnih političkih stranaka. Tome znatno doprinosi odsustvo jasnih odgovora za izlazak iz krize.

Jasno je da nema brzog i lakog izlaska iz sadašnjeg ekonomskog i političkog lavirinta. Nepoverenje i nezadovoljstvo prema Briselu, zajedničkim institucijama EU, opravdano je zbog nedovoljne transparentnosti, i udaljenosti centara odlučivanja s klasičnim obeležjima birokratske otuđenosti. Od Parlamenta se očekuje da donese promene i da politiku EU približi biračima, tj. građanima. To neće biti nimalo jednostavno. Preovlađuju očekivanja da će se jačanje desnih stranaka, uključujući krajnju desnicu, nastaviti i da će se odraziti na izborne rezultate u maju. Neizvesnost pojačava tradicionalna opadajuća izlaznost birača na izbore za EP. Jedno je sigurno - budući Parlament EU imaće težak zadatak da pridobije veće poverenje građana i javnosti zemalja EU.

Malo je verovatno da će majski izbori za EP doneti nešto bitno novo za Srbiju. Ipak, parlamentarna dimenzija dobija mnogo veći značaj u unapređenju saradnje nego do sada. U Evropskom parlamentu je obrazovana poslanička grupa prijatelja Srbije. Da li će ova grupa stvarno moći da pomogne Srbiji na putu ka EU, jednako zavisi i od angažovanja poslanika srpskog parlamenta. Međunarodna aktivnost Skupštine Srbije do sada je, bar po onome što dopire do javnosti, nesistematska i skromnih razmera. Ona bi trebalo da bude dopunjena stranačkom saradnjom kroz asocijacije kao sto su demohrišćanska Evropska narodna partija ili Socijalistička internacionala, gde su srpske vodeće stranke već članice ili na putu da budu primljene u članstvo. Pristupanje Srbije Evropskoj uniji je višeslojan proces i kako bude odmicao biće sve veća potreba za stabilnim, ozbiljnim dijalogom u kome najveći značaj i težinu ima dijalog parlamentaraca i podrška Srbiji u Evropskom parlamentu, jer sve faze pristupanja dolaze pred poslanike EP na glasanje i ratifikaciju.Pavle Jevremović
Autor je član FMO EPuS, bivši ambasador pri EU i UN

 

Tekst je objavljen u Specijalnom dodatku Evropskog pokreta u Srbiji i dnevnog lista Danas, izdatom 31. decembra 2013. godine u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert.


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus