KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

EVROPA U 2014: POSTEPENI OPORAVAK - V. GLIGOROV

15.01.2014

 

Kada se 2013. uporedi s prethodnom godinom, najvažnija razlika je u tome što je značajno smanjen rizik raspada evropskog novčanog saveza. Smanjenje ili privremeni nestanak tog rizika doprineće pozitivno oporavku u 2014. Uz to, trebalo bi da olakša donošenje političkih odluka o daljem razvoju EU, što bi opet trebalo da učvrsti pozitivna privredne kretanja. Tako da bi se moglo reći da su 2012. i 2013. bile u velikoj meri prelomne godine i da su omogućile da dođe do postepenog oporavka u 2014. i narednim godinama. 


Na čemu će se oporavak zasnivati? Recesija je uglavnom bila praćena padom privatne i javne potrošnje i ulaganja, uz pozitivan doprinos izvoza. Oporavak bi trebalo da proistekne od rasta potrošnje, posebno privatne, i ulaganja, uključujući javna. Drukčije se to može izraziti tako što će se reći da je period značajne štednje na javnoj potrošnji završen, a očekuje se i povećanje zaposlenosti, mada sve to veoma umereno i postepeno.

Kada je reč o pojedinim grupama zemalja, najbrži rast se predviđa u baltičkim zemljama, između 3 i 4 posto. Ne zaostaju previše ni Švedska i Poljska. Baltičke zemlje izlaze iz veoma duboke recesije s početka krize, pa zapravo sustižu predkrizni nivo proizvodnje. Posle oštre štednje, privatne i javne, sada su u prilici da vide njihov rast, uz rast zaposlenosti. Tome doprinosi i postojani privredni rast u Švedskoj, koji će se nastaviti. Poljska, opet, nije nikako ni ulazila u recesiju.

Bolje vreme dolazi i za zemlje kao što su Grčka, Španija, Portugal i Irska. Očekuje se skroman privredni rast, koji bi trebalo u narednim godinama da se ubrza. Uglavnom na osnovu rasta investicija i izvoza, uz blagi oporavak privatne potrošnje. Takođe, trebalo bi da dođe do stabilizacije stope nezaposlenosti ili do njenog smanjivanja. U tim će zemljama, međutim, nastavak smanjenja javne potrošnje nastaviti da usporava oporavak.

Na primeru Mađarske se može videti koliki je to problem. Praktično od 2004. se sprovodi fiskalna konsolidacija, tako da je tek sada zemlja izašla iz režima javne štednje koji nadzire EK, tako da je reč praktično o izgubljenoj deceniji. Uz to, ne očekuje se neki značajan privredni oporavak. Slično ili gore je iskustvo Italije, pre krize pre svega usled strukturnih problema, a u krizi i posle nje usled potrebe da se obezbedi održiva javna potrošnja, što podrazumeva veću štednju.

Najgore, međutim, izglede imaju balkanske članice EU uz Sloveniju. Privreda ove poslednje bi mogla da bude u recesiji sledeće godine, i to kao jedina, uz možda Hrvatsku. Obe zato što su gotovo na početku fiskalne konsolidacije, a i nemaju oporavak izvoza usled nemogućnosti prilagođavanja kursa (Slovenija koristi evro, a Hrvatska ima fiksni kurs). Bolji su izgledi Bugarske i pogotovo Rumunije, jer prva računa na dalji rast privatne potrošnje, a druga očekuje nastavak rasta ulaganja i izvoza.

Centralni deo EU grupisan oko Nemačke trebalo bi da ima brži privredni rast od proseka, mada je to negde oko dva posto. Te bi zemlje trebalo da nastave da izvoze u zemlje izvan Unije, čemu bi trebalo da doprinese brži oporavak Sjedinjenih Država i Japana i održanje rasta Kine. Uz to, trebalo bi da rastu potrošnja i ulaganja u ovim zemljama i da to podstakne uvoz iz perifernih zemalja članica EU.

No, 2014. bi trebalo da bude tek prva godina tog postepenog oporavka čitave Evropska unije i promene regulatornog okvira koji podrazumeva stvaranje bankarske, fiskalne i demokratskije EU.

 

 

Vladimir Gligorov
Autor je ekonomista Bečkog instituta za međunarodna ekonomska istraživanja

 

 

Tekst je objavljen u Specijalnom dodatku Evropskog pokreta u Srbiji i dnevnog lista Danas, izdatom 31. decembra 2013. godine u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert.


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus