KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

EVROPSKI POKRET U SRBIJI U AKCIJI PRIKUPLJANJA I DISTRIBUCIJE POMOĆI ZA POGOĐENE POPLAVAMA

17.07.2014

Odmah nakon razornih poplava u maju, Evropski pokret u Srbiji se aktivno uključio u prikupljanje i distribuciju pomoći za ugrožene građane u pogođenim područjima.


U prethodna dva meseca, zahvaljujući članovima, saradnicima i prijateljima Pokreta, koji su se odazvali apelu EPuS i uplatili članarine za ovu godinu i donacije, prikupljeno je ukupno 237.952,09 dinara. Takođe, sam EPuS je za pomoć ugroženima opredelio 10 odsto mesečne zarade svih zaposlenih u Pokretu, kao i 50.000 dinara od sredstava stečenih registrovanom komercijalnom delatnošću u ovoj godini. Lokalne organizacije, članice Mreže Evropskog pokreta u Srbiji, aktivno su učestvovale u prikupljanju pomoći i širenju informacija o najhitnijim potrebama na terenu.


Pomoć je raspoređivana prema potrebama građana u datom momentu. Crvenom krstu Svilajnac već 27. maja isporučena je pomoć u bebi opremi, hrani, dezinfekcionim i higijenskim sredstvima u saradnji sa Kancelarijom za mlade Opštine Inđija i novinarima „Danasa“, dok je sredinom jula, šest porodica u Obrenovcu dobilo po dva kreveta sa dušecima, a opštini Paraćin je donirano 15 kreveta. Dvadeset najugroženijih u Smederevskoj Palanci dobilo je po paket pomoći koji se sastojao od ćebeta, jorgana, jastuka i posteljine, a za još 100 ljudi kompanija „Senko komerc“ donirala je obuća.

Tokom oktobra akcija je nastavljena isporukom kreveta i dušeka porodicama u Obrenovcu, u saradnji sa kompanijom Atiup iz Beograda. U toku je nabavka školskog pribora za đake u Krupnju.


EPuS je uputio apel za međunarodnu solidarnost svojim sestrinskim organizacijama iz cele Evrope, članicama Međunarodnog evropskog pokreta (EMI). Uz inicijativu EPuS-a, evropski pokreti iz Nemačke, Francuske, Belgije, Finske, Norveške i drugih zemalja, kao i EMI sa sedištem u Briselu, obaveštavali su evropsku javnost, institucije i svoje članove o veličini tragedije u Srbiji i posledicama koje ona ostavlja na naš region. EPuS je pozvao svoje sestrinske organizacije iz cele Evrope da pruže podršku naporima u obnovi i ublažavanju posledica, i u Srbiji i u ostalim zemljama regiona zahvaćenim poplavama.


Evropski pokret u Srbiji zahvaljuje svim članovima i prijateljima, koji su donacijama omogućili ove akcije, i nastavlja sa prikupljanjem sredstava i pomoći, koje će i dalje uručivati shodno potrebama ugroženih u područjima stradalim u poplavama.

 

 

O prikupljenim i potrošenim sredstvima, kao i humanitarnim aktivnostima Evropskog pokreta u Srbiji, pogledajte ovde.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus