KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

EVROPSKI POKRET U SRBIJI UPUTIO POZIV ZA POMOĆ EVROPSKIM POKRETIMA U EVROPI

20.05.2014

Evropski pokret u Srbiji je povodom izuzetno teške situacije u Srbiji i područjima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, uzrokovane nezapamćenim poplavama, uputio poziv sestrinskim organizacijama, Evropskim pokretima u Evropi, da se angažuju u širenju informacija i prikupljanju pomoći.


Apel je upućen Međunarodnom evropskom pokretu u Briselu, Evropskom pokretu Nemačke, Francuske, Belgije, Finske, Norveške i ostale 32 zemlje, sa ciljem da obaveste evropsku javnost, institucije i svoje članove, o veličini ove tragedije i posledicama koje ima na naš region, i da pruže podršku naporima u obnovi i ublažavanju posledica kako u našoj zemlji, tako i u susednim zemljama.


Svedoci smo posledica prirodne katastrofe nezabeležene decenijama i od prošle nedelje stanovništvo je suočeno sa gubicima života, imovine i kuća i velikim oštećenjima infrastrukture. U ovom trenutku, u Srbiji više od 20 ljudi je izgubilo život, više od 30.000 lica je raseljeno, preko 4000 objekata verovatno trajno uništeno, a broj gradova i sela koji će zahtevati godine posvećenog rada na obnovi i finansijske podrške i dalje raste.


Građani Srbije su pokazali su solidarnost i empatiju i mnogi se pridružili naporima da se spasu i zaštite životi i imovina. Hiljade volontera radi na pružanju pomoći raseljenim i evakuisanim, kao i na odbrani nasipa i brana.


Zahvalni smo institucijama Evropske unije, članicama, kao i drugim zemljama i organizacijama na podršci u ovom teškom trenutku i pomoći koju su pružili i najavili.


Sam Evropski pokret u Srbiji je za pomoć ugroženima, opredelio 50.000 RSD od sredstava stečenih registrovanom komercijalnom delatnosti u ovoj godini, kao i 10% zarade svih zaposlenih koji na ovaj način žele da pomognu sugrađanima u nevolji. Deo ovako prikupljenih sredstava će biti uplaćen na račun Vlade Republike Srbije za pomoć pogođenim od poplava, a deo će biti usmeren za pomoć ljudima i porodicama koje je ova nevolja snašla.


U saradnji sa Mrežom EPuS-a u 14 gradova u Srbiji, biće identifikovane najhitnije potrebe i načini pomoći lokalnim zajednicama, sa željom da se pomogne konkretnim ljudima i u situacijama gde je pomoć najpotrebnija, a na osnovu preciznih informacija nadležnih institucija i saradnika koji prate stanje na terenu.


Apel je upućen i članovima EPuS-a, članovima Izvršnog odbora, Glavni odbora i Skupštine, članovima Foruma EPuS-a, saradnicima, prijateljima i kolegama da se priključe akciji pomoći građanima Srbije koji su ugroženi.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus