KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

EVROPSKI SUD PRAVDE: RAZMENA PODATAKA IZMEĐU EU I SAD NELEGALNA

07.10.2015

Sudije Evropskog suda pravde (ECJ) su u utorak, 6. oktobra, donele presudu koja je nanela žestok udarac kontraverznom „Safe Harbour“ (Sigurna luka) sporazumu o razmeni podataka između Evropske unije (EU) i Sjedinjenih američkih država (SAD) proglasivši ga nevažećim. Presuda Evropskog suda je odbacio petnaestogodišnji ugovor i proglasila ga nelegalnim na osnovu neadekvatne zaštite podataka Evropljana koji su preneti u SAD, a kako prenosi EurActiv, sudije su uputile jake kritike američkoj vladi za kompromitovanje suštine osnovnog prava na poštovanje privatnog života.


Presuda će uticati i na rad preko 4000 kompanija, kojima je ovaj sporazum omogućavao da prenose lične podatke svojih kupaca iz Evrope u SAD, uz garancije odgovarajućih standarda privatnosti. Međutim, sud je zaključio da sporazum „Safe Harbour“ podriva sposobnost nacionalnih institucija za zaštitu podataka da utvrđuju da li prenos podataka u SAD obezbeđuje zaštitu privatnosti u skladu sa pravnim standardima EU, te da vlasti SAD krše fundamentalne evropske vrednosti kada nacionalna bezbednost, javni interes i zahtevi za sprovođenje zakona Sjedinjenih američkih država prevladaju okvire predviđene „Safe Harbour“ sporazumom.

 

Inače, ovaj Sporazum dospeo je pod lupu javnosti u 2013. godini nakon brojnih medijskih natpisa o neselektivnom i masovnom špijuniranju građana EU od strane američkih obaveštajnih službi uz pomoć društvenih medija poput Apple Stor-a, Facebook-a, Google-a i drugih.

 

Postupak je stigao do Evropskog suda pravde prošle godine, kada mu je Irski sud prosledio tužbu protiv Facebook-a, čije je sedište u Irskoj. Tužbu je 2013. godine podneo 27-godišnji Austrijanac, diplomirani pravnik Maks Šrems, tvrdeći da je Facebook zloupotrebio njegova prava na privatnost prenosom podataka u SAD. Komentarišući presudu koju je nazvao prekretnicom, Šrems je rekao da odluka predstavlja veliki udarac za američku globalnu mrežu nadzora koja se u velikoj meri oslanja na privatne partnere, te da je sada jasno da američka preduzeća ne mogu da pomažu američku špijunažu koja krši osnovna evropska prava.


Presudu Evropskog suda pravde podržao je i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, koji je ocenio da ova presuda „predstavlja jedan od najvažnijih presedana u dosadašnjoj međunarodno-pravnoj praksi zaštite podataka o ličnosti“. Šabić je naglasio da ova presuda ima veliki značaj i za nas, iako Srbija nije članica EU, te dodao da iako za mnoge predstavlja iznenađenje, ova odluka „na neki način bila nagoveštena mišljenjem koje je prethodno, na traženje suda dao Opšti pravozastupnik Iv Bot, a kojim je preporučio da Evropski sud pravde (ESP) proglasi sporazum „Sigurna luka" (Safe Harbor) između SAD i EU – nevažećim“.

 

 

Izvor: Court of Justice of the European Union, Court of Justice of the European Union, EurActive, EUObserver, Poverenik.rs


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus