KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

Gasna interkonekcije Srbije i Bugarske je jedan od prioriteta EU

11.06.2015

Projekat gasne interkonekcije Srbije i Bugarske je jedan od prioriteta za Evropsku uniju i razmatraće se finansijska podrška tom projektu, rekao je potpredsednik Evropske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič. Ističući da će zahvaljujući izgradnji interkonekcija za snabdevanje gasom ceo region imati pristup do najmanje tri različita izvora, Šefčovič je najavio da će na narednom sastanku radne grupe u julu u Dubrovniku biti razmatrana interkonekcija Srbije i Bugarske. Šefčovič je oko planiranog gasovoda Turski tok rekao da Komisija nije dobila objašnjenje zašto treba prekinuti isporuku gasa preko Ukrajine i podsetio na ugovore evropskih kompanija s Gaspromom.

Šefčovič je 10. juna nakon obilaska Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu novinarima rekao da je formirana radna grupa na visokom nivou koja treba da omogući veću integraciju zemalja Zapadnog Balkana u evropsku gasnu mrežu i da im garantuje pristup do najmanje tri različita izvora gasa.

"Želimo da garantujemo da će, ako se izgradi interkonkcija za snabdevanje gasom, ceo region imati pristup do najmanje tri različita izvora gasa jer želimo da se prevaziđe preterana zavisnost pojedinih država od samo jednog izvora", kazao je Šefčovič.

On je najavio da će na narednom sastanku radne grupe u julu u Dubrovniku biti razmatrana interkonekcija između Srbije i Bugarske a, kako je dodao, o mogućnostima finansiranja tog projekta kroz mehanizme pretpristupnih fondova EU razgovaraće i s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Šefčovič je na pitanje o projektu izgradnje gasovoda Turski tok rekao da Evropska komisija za sada ima informacije samo preko medija.

"Evopska komisija nije dobila objašnjenje zašto treba prekinuti isporuku gasa preko Ukrajine gasnim sistemom koji već decenijama pouzdano snabdeva centralnu i istočnu Evropu", rekao je on i dodao da ne vidi ekonomsku opravdanost prekida isporuke rukog gasa tim gasovodom.

Podsetio je da evropske kompanije imaju ugovore sa ruskim Gaspromom o isporukama gasa i dogovoreno mesto isporuke, a to nije turska granica.

Šefčovič je prilikom obilaska najveće termoelektrane u Srbiji, u koju je iz sredstava EU od 2000. godine uloženo oko 200 miliona evra, rekao i da veruje da će Srbija biti članica EU.

Potpredsednik Evropske komisije je rekao i da je impresioniran reformama koje je Srbija sprovela u energetskom sektoru, a koje su ključne na putu ka članstvu u EU.

 

 

Izvor: EurActiv.rs


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus