KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

GEOTERMALNE VODE UVODE MAČVU U EU

22.12.2017

Nepostojanje zakonske regulative, spora administrativna procedura, nepotpuna istraživačka dokumentacija i izostanak zajedničkog nastupa samo su neki od razloga neiskorišćenosti potencijala geotermalnih voda koje imamo, ukazano je na debati pod nazivom „Geotermalne vode u Srbiji: najveći, a neiskorišćeni resurs”, održanoj u Šapcu.


„Prema projektima koje radi, može se reći da je grad Šabac već u Evropskoj uniji. Tema o kojoj danas govorimo ima svoje mesto u projektu ’Male mreže daljinskog grejanja koje koriste obnovljive izvore energije’“, koji smo započeli 2016. godine, a koji finansira Evropska komisija“, rekao je Slobodan Jerotić, gradski energetski menadžer Grada Šapca.


Jerotić je objasnio da se radi na postavljanju modela malih mreža daljinskog grejanja u prigradskim i seoskim naseljima, koji bi mogli da koriste geotermalne vode kao izvor energije i dodao da to ne bi bilo samo za grejanje objekata, već i kao doprinos ekonomskom razvoju ili za grejanje zaštićenih prostora poput plastenika, sušara i staklenika.


Prof. dr Ivan Matić sa Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu objasnio je razliku između pojma subgeotermalne energije, gde je temperatura vode do 30⁰ C i pojma geotermalne pojave u kojima temperatura prelazi 30⁰ C.


„Nalazimo se u Mačvi, na terenu najvećih rezervi podzemnih toplih voda u Srbiji. Posebno je važno istaći da su one neopterećene mineralima, pretežno svega jedan gram“, predočio je profesor Matić. On je dodao da bi trebalo da štitimo vodene resurse u vidu vraćanja vode, što kod nas nije zakonom propisano i naglasio da je korišćenje subgeotermalne odnosno hidrogeotermalne energije obavezno.


„Plan je bio da od usvajanja ’Nacionalne strategije za aproksimaciju u oblasti zaštite životne sredine’ 2011. godine, od tadašnjih 0,3 odsto BDP ulaganja u zaštitu životne sredine, dođemo do 2,5 odsto BDP koliko su odvajale članice EU iz regiona. Porazna činjenica je da realni podaci govore da do danas nije bilo pomaka“, rekao je prof. dr Vladimir Pavićević sa Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.


Profesor Pavićević je kazao da moramo da promenimo odnos prema zaštiti životne sredine u korenu, da ulaganjem u nju štedimo na duže staze i zaključio da je pored zakona i podzakonskih akata, neophodna i suštinska njihova dosledna primena. 

 

Debata u Šapcu deo je serije događaja koje Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka organizuju u ukupno 17 gradova Srbije, u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji – Sremska Mitrovica i Evropskim pokretom u Srbiji – Kraljevo. Debate se održavaju u okviru projekta „Evropa za mene“ koji podržava Delegacija Evropske unije, sa idejom da se u javnosti pokrenu razgovori na teme značajne za Srbiju u procesu evropske integracije i građanima pruže proverene i korisne informacije. 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus