KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

I dalje bez sporazuma Beograda i Prištine

30.06.2015

Na drugom sastanku održanom u junu u Briselu u okviru dijaloga Beograd i Prištine, nije postignut konačan dogovor o otvorenim pitanjima. Kako je saopšteno u Briselu, pripremljeni su tekstovi dva sporazuma - o Zajednici srpskih opština i telekomunikacijama, ali nije postignuta saglasnost da se oni i potpišu. U tim okolnostima, ostaje da se vidi da li će dosadašnji napori biti dovoljni za otvaranje prvog poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u EU. Beograd je stavio do znanja da neće po svaku cenu pristajati na dogovore, odnosno potpisivati sporazume "štetne po građane samo da bi bila otvorena pregovaračka poglavlja".

Premijeri Srbije i Kosova sastali su se ponovo 29. juna, nedelju dana posle prethodnog sastanka na kome nije ostvaren konkretan napredak, a raspravljalo se o uspostavljanju Zajednice srpskih opština i primeni dogovora u energetici i telekomunikacijama.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini saopštila je 30. juna da su u novoj rundi dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine završeni tekstovi dva sporazuma, o principima uspostavljanja Asocijacije/Zajednice opština na Kosovu i o primeni dogovora u oblasti telekomunikacja.

Mogerinijeva je, medutim, dodala da ni posle 16 sati razgovora nije postignuto konačno političko rešenje.

"Sada ćemo razmisliti o budućim koracima", dodala je zvaničnica EU u saopštenju.

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je 30. juna da su pregovori s Prištinom u Briselu "završeni bez dogovora ni po jednoj tački" i da je srpska strana želela da potpise sporazume o Zajednici srpskih opština i telekomunikacijama, ali da to nije htela albanska delegacija.

On je rekao da ne zna za kada bi mogla biti sazvana sledeća runda dijaloga Beograd-Priština.

Kosovski premijer Isa Mustafa je takođe izjavio da je ostvaren napredak oko "asocijacije srpskih opština" i telekomunikacija, ali, kako je rekao, za Prištinu su bili neprihvatljivi zahtevi delegacije Beograda "koja je trazila izvršna ovlašćenja za asocijaciju srpskih opština, što se kosi sa zakonom i ustavom" Kosova.

Vučić je rekao da je ključno bilo to što prištinska strana nije htela da pristane čak ni na ona ovlašćenja ZSO koja imaju opštine, a srpska strana je tražila da ZSO ima i nadzor nad urbanim planiranje, zdravstvom i ekonomskim razvojem. Nameštenici u opštinama trebalo bi da imaju status državnih službenika, a to je prištinska strana odbila, iako je to određeno Briselskim sporazumom, napomenuo je srpski premijer.

On je ranije rekao da do napretka nije došlo ni kad je reč o energetici, a da o mostu u Mitrovici uopšte i nije bilo razgovora.

Napredak u telekomunikacijama

Dve strane se slažu da je ostvaren napredak u oblasti telekomunikacija, ali su naveli različite razloge za to što sporazumi nisu potpisani.

Vučić je rekao da je u vezi sa telekomunikacijama ostvaren znatan pomak, ali da delegacija Prištine nije htela da dođe do konačnog sporazuma, dok je Mustafa ocenio da se odmaklo u pregovorima o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo, ali da sporazum nije potpisan, jer međunarodna zajednica traži da sporazumi o sva četiri pitanja budu potpisani istovremeno.

Srpski premijer je rekao da se u telekomunikacijama došlo do dogovora koji će omogućiti da se sačuva imovina Telekoma Srbije, srpski TV kanali i mogućnost da se pozivi prema centralnoj Srbiji ne naplaćuju kao međunarodni u srpskim sredinama.

Srpski premijer je naveo da će međunarodni pozivni broj za Kosovo kod Međunarodne unije za telekomunikacije, kao sistema UN čija je članica Srbija, biti zaveden uz pozivanje na rezoluciju 1244 SB UN i sa "zvezdicom", posebnom naznakom.

 

 

Izvor: EurActiv.rs


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus