KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

IMA ŽENA KAO JA, SAMO VI BIRATE DA IH NE VIDITE!

29.05.2017

U subotu 27. maja sa početkom u 14.00 časova u UK Parobrod, održan je drugi okrugli sto na temu: Ume i ona u okviru programa Podeli svoje znanje.

 

Mentorke i mentorine imale su priliku da čuju iskustva Snežane Madžerević, predsednice Saveta Mesne zajednice Vitkovac, Jasmine Juras, jedinine ženske sutkinje u muškoj Evroligi, Selene Simić, bubnjarke i Jelene Erić Rakonjac, potpredsednice Rukometnog Saveza Vojvodine.

 

Mentorke i mentorine slušale su o tome kako su one počele da se bave tim poslovima, na koje su prepreke nailazile na tom putu, da li su imale mentorsku podršku kao i da li bi išta radile drugačije na tom putu. Moderatorka je bila Maja Ciganović, predsednica "Centra za afirmaciju žena u sportu".

Izazov sa kojim se Selena Simić susrela kao bubnjarka je sredina koja ne dozvoljava ženama da se oprobaju i dokažu u muškim profesijama, pa svi ostaju uljuljkani u standardne podele na tzv. muško-ženske poslove. Kao najbitnije na putu ka razbijanju stereotipa navela je podršku, pa podstaknuta time organizovala radionice za devojčice koje žele da se oprobaju u sviranju bubnjeva.

Jasmina Juras, kao jedna od retkih ženskih sutkinja u košarci, istakla je da je put jako težak i naporan i da ne postoji prihvatanje od strane muških kolega "Među koleginicama nema zavisti, međutim kada su u pitanju kolege ima povređenog ega i osećaja ugroženosti". Smatra da svaka profesija ima iste izazove i prepreke za žene, međutim kao najbitnije je istakla da je "Najvažnije postaviti cilj, pa se svim snagama truditi da se on dostigne".

Snežana Madžarević, kao svoju osnovu motivaciju je navela prepreke na koje nailazi, jer su je one podstakle da radi još više i da se trudi još jače da postigne sve što želi. Takođe je dodala da se trudi da radi stvari koje će ostaviti traga. "Smatram da nigde ne bih mogla da stignem sama", naglasila je Snežana naglašavajući značaj kolegijalnosti.

Jelena Erić Rakonjac rekla je da i nakon svih godina u svojoj profesiji nailazi na stereotipe sakrivene ispod pitanja "Zašto baš ona". Smatra da je neophodna ženska solidarnost i muška podrška. Na svojoj poziciji gender representative u Komisiji za rukomet na pesku, ističe da oseća duplu odgovornost. Smatra da je neophodno osnaživati žene i da "Svaka od nas ima odgovornost".

Drugi deo okruglog stola bio je rezervisan za speed dating, gde su mentroke i mentorine grupisane u četiri male grupe imale priliku da razgovaraju sa svakom od govornica posebno i da postave detaljnija pitanja o njihovom iskustvu i savetima koje imaju za njih.

Zajedno su na kraju poslale poruku da nema odustajanja, uvek postaviti ciljeve i težiti ostvarenju istih, jer nisu potrebna čuda za njihovo ostvarenje, već samo predan rad i dobra volja.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus