KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

ISLAND MEĐU VODEĆIM ZEMLJAMA PO PITANJU RODNE RAVNOPRAVNOSTI

16.01.2018

Na Islandu je usvojen zakon koji ga čini prvom državom na svetu sa obavezom kompanija da dokažu jednake plate za žene i mužkarce koji obavljaju isti posao. Ovaj zakon, koji je stupio na snagu 1. januara 2018. godine, nalaže svim privatnim i javnim firmama koje imaju više od 25 zaposlenih da dobiju vladinu specifikaciju o jednakim platama, kao i da analiziraju svoje platne strukture svake tri godine, kako bi se osiguralo da su muškarci i žene plaćeni jednako.


''Naravno da je uvek bilo nezakonito nejednako plaćati muškarce i žene'', rekla je Frida Ros Valdimarsdottir, predsednica Islandske asocijacije za prava žena (Icelandic Women’s Rights Association), ’’ali ovo je pravno obavezujući set alata’’. Iako mnogi smatraju Island zemljom sa najvećim stepenom rodne ravnopravnosti, borba žena za svoja prava u ovoj zemlji i dalje ne prestaje. Problemi sa rodnim razlikama i dalje postoje, što je dovelo i do masovnih protesta u oktobru 2016. godine, kada su žene napustile posao simbolično u 14:38, jer je to vreme do kog su plaćene da rade. Gospođa Valdimarsdottir, koja je ujedno i jedna od organizatorki protesta iz 2016. godine dodala je da Islandu još uvek predstoji dug put do potpune rodne jednakosti. To pokazuje i činjenica da se čak 42% rukovodilaca i visokih zvaničnika protivi zakonu, dok je u ukupnom stanovništvu taj procenat 21%, prema istraživanju organizacije Market and Media Research.


Na Islandu muškarci dobijaju najmanje tri meseca porodiljskog odsustva i 90% njih koristi ovu mogućnost. Ovo im daje vremena da se posvete odgajanju deteta, uz to ih podstičući da dele kućne poslove sa svojim partnerkama. Žene na Islandu su visoko obrazovane, veliki broj njih se nalazi na menadžerskim i izvršnim pozicijama u kompanijama i ne odustaju od svoje karijere zbog rođenja deteta – najbolji primer je i nova premijerka Katrín Jakobsdóttir, koja ima troje male dece.


Na Islandu je i pre donošenja i stupanja na snagu ovog zakona bio na snazi Jednaki platni standard (Equal Pay Standard), skup pravila i propisa koje kompanije koriste kako bi izmerile razliku u platama između muškaraca i žena. ’’Međutim, da bi se u potpunosti iskorenio jaz u platama moramo da se bavino širim socijalnim pitanjima, kao što su garancije da su uglavnom ženske profesije isto plaćene kao i profesije koje su uglavnom muške, a moramo i osigurati da muškarci i žene budu podjednako odgovorni za staranje o porodici’’, rekla je Heiðar- og Ómarsdóttir, generalna direktorka Islandske asocijacije za prava žena.

 

Izvor: Gardijan 


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus