KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

IVESTICIJE I ULAGANJA U SRBIJI: ŠTA NEDOSTAJE?

29.09.2017

Ukoliko želimo da uđemo u Evropsku uniju treba da prihvatimo evropske vrednosti u Srbiji, jer je osnov cele te ideje da se ostvare vrednosti koje su približne standardima Evropske unije, rekao je predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Mihailo Crnobrnja na debati pod nazivom „Investicije i ulaganja u Srbiji – šta nedostaje?“, održanoj 28. septembra na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Profesor Crnobrnja
ukazao je na to da investicije mogu drugačije da se upotrebe kako bi imale veći efekat i na društveni proizvod i na zadovoljstvo stanovništva, poput ulaganja u infrastrukturu, zdravstvo, nauku i kulturu. On se osvrnuo na Kinu, kao strateškog partnera Srbije, i istakao kako bi trebalo od Kineza trebalo da naučimo kako se BDP drži na visokom nivou.

Novinar Miša Brkić kazao je da Srbiji nedostaje nacionalna strategija, kao i da je neophodno da naša zemlja nađe način da pomiri dve važne činjenice, odnosno ulazak u EU i kineski kapital, jer se u zemljama EU kreiraju paketi mera zaštite od upliva kineskih kompanija. Kada je reč o subvencionisanju stranih investitora, Brkić smatra da taj instrument ekonomske politike stvara veću konkurentnu sposobnost stranih investitora, narušava tržišnu utakmicu, ali i stvara korupciju, te stoga predlaže podsticanje investitora kroz poresku politiku.

Navodeći Irsku, kao uspešan primer strategije za privlačenje ulagača, naglasio je da je ona to postala zahvaljujući ponudi skupe i obrazovane radne snage, kao i niske poreske stope i zbog toga Srbija treba da odluči da li želi da bude država jeftine radne snage ili moderna evropska država koja će učestvovati u četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Doc. dr Marko Slavković, prodekan za naučno-istraživački rad sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu osvrnuo se na problem odlaska visokoobrazovanog stanovništva iz zemlje. „Odlazak stručnog kadra koči srpski razvoj i mi, ukoliko želimo da imamo veći pomak u ekonomiji, treba da nađemo mehanizme i načine kako bismo te ljude zadržali“, rekao je docent Slavković. On je zaključio da je suština razvoja privrede vladavina prava, odnosno isti tretman i iste mogućnosti za sve.

Debata u Kragujevcu deo je serije događaja koje Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka organizuju u ukupno 17 gradova Srbije, u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji – Sremska Mitrovica i Evropskim pokretom u Srbiji – Kraljevo. Debate se održavaju u okviru projekta „Evropa za mene“ koji podržava Delegacija Evropske unije, sa idejom da se u javnosti pokrenu razgovori na teme značajne za Srbiju u procesu evropske integracije i građanima pruže proverene i korisne informacije.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus