KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

IZ UGLA NAŠE POLAZNICE ALEKSANDRE

28.11.2016

Kako je Program uticao da postanem godinu dana bolja..?


Nemoguće je reći „ ..da, sad sam bolja,..“ a ne osvrnuti se ka samoj sebi u ne tako dalekoj prošlosti, na početak ideje o menjanju sebe i uključivanje u aktivnosti mimo profesionalnih i svakodnevnih. Bila sam u to vreme dobra, vredna i u određenoj meri uspešna. Bez velikih zamerki na sebe, ali sam ipak poželela promenu. Izlazak iz svakodnevnog, izlazak iz šablona i utabane staze kojom hodam. Osim same ideje o promeni, koja nam često, kao varnica, bljesne u umu, bilo je potrebno učini i nešto konkretno, nešto što će željenu promenu napraviti stvarnom, opipljivom i konkretnom. Bilo je potrebno napraviti korak koji će me preneti u drugi kolosek.

I po principu: što tražiš to i nađeš, ugledala sam otvoren konkurs za program Podeli svoje znanje postani mentorka. Više puta pročitam naziv Programa i pomislim da se iza tog toplog, prijateljskog naziva krije nešto što je u isto vreme i konkretno i neverovatno široko, da jasno ukazuje na nešto kroz šta istovremeno i dobijaš i daješ, da je moguće da postoje granice ali i da granica nema. Zanimljiv sklad ovih misli probudio je u meni želju da iskustveno proverim o čemu se radi. Svaki put kada bi se javila sumnja tipa „šta ako...“ pred očima bi mi se javio sjajni logo Programa: dve žene koje rame uz rame stoje jedna do druge, podržavajući jedna drugu u hladu drveta koje raste. Puno simbolike i puno poruka koje su se kasnije ispostavile kao potpuno tačne i moguće. 


Sada kada ovo pišem, nekoliko meseci kasnije, kada je aktivni deo Programa završen, opet kritički posmatram sebe, i mogu slobodno da kažem, da, sad sam bolja. Bolja u smislu ličnog razvoja, bogatija za jedno veoma lepo iskustvo, bogatija za poznantsvo i druženje sa divnim ženama koje imaju viziju spostvene promene, sopstvenog napretka, i čije aktivnosti i ideje se sa lakoćom prepliću sa ostalima... Kroz predavanja i radionice, koje su veoma lepo i korisno osmišljene, dobila sam jednu novu vrstu znanja i veština koje su mi prijale, čije savladavanje mi je podiglo samopouzdanje, koje su me podstakle da širim svoje vidike. Svaki susret otvorio je neka nova pitanja, nove teme o kojima do tada nisam razmišljala, ideje koje je moguće realizovati. Sve navedeno nije pitanje samo ličnog i/ili profesionalnog razvoja, neke od njih vode ka širenju svesti o sopstvenom okruženju, o sredini i ljudima o kojima malo znamo, o veštinama koje je moguće savladati... Nemoguće je sve nabrojati odjednom. Fascinantna je mogućnost spajanja različitih žena, iz različitih oblasti interesovanja, pa i geografskog porekla, u jednu skladnu grupu, u kojoj niko nikom ne smeta, naprotiv, u kojoj svako za sebe nađe onu tananu nit koja nas sve spaja, i iskoristi je na najbolji način.

Program je za mene značio upravo to. Spajanje naizgled nespojivog. Uzimanje znanja jednako kao i deljenje, razmena i znanja i iskustva. Okretanje ka pozitivnim i lepim stvarima koje život čine lepšim, lakšim, koji ga boje radosnim bojama. Saznanje da nisam sama, da nisam jedina koja se na putu sreće sa raznim izazovima i preprekama koje treba savladati, saznanje da postoji žena koja će me podržati u ostvarenju ciljeva, ali i saznanje da ću možda baš ja nekoj drugoj ženi pomoći, pružiti joj ruku podrške i utehe, za mene su najveće vrednosti celog Programa.

Srećna sam što sam bila deo jedne divne priče. Srećna sam jer se ta priča, iako se bavi i poteškoćama jednako kao i prednostima, uvek bila začinjena osmesima. Osmesima žena koje žele da menjanju sebe. Koje su svesne svojih vrednosti i mogućnosti. I koje su, nadam se, kao i ja, dobile potvrdu da mogu da ostvare sve što hoće. Da zaista mogu da budu promena koju žele da vide u, i oko sebe.


Aleksandra Konjević rođena je u Somboru u kome je završila osnovnu školu i gimnaziju prirodno-matematičkog smera. Osnovne studije smera zaštita bilja upisala je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i već na drugoj godini srela se sa entomologijom i divnim svetom insekata koji ova nauka proučava. U diplomskom radu bavila se proučavanjem komaraca, a magistarski rad i doktorat obuhvatili su stenice, kako štetne tako i korisne vrste u različitim ekosistemima. Naukom se bavi duži niz godina što potvrđuju usavršavanja kako u zemlji tako i u inostranstvu. U periodu od 2003. do 2007. godine obavila je više radnih i stručnih praksi na programu kontrole i suzbijanja komaraca u Italiji; razvoju metoda utvrđivanja virusa encefalitisa zapadnog Nila (WNV) u komarcima, kao i na upoznavanju i razvoju tehnika elektroforeze i metoda determinacije vrsta komaraca prema sastavu i sadržaju proteina (Hajdelberg, Nemačka). Takođe je radila na razvoju metoda larvicidnog suzbijanja malaričnih komaraca u urbanim sredinama u Beninu i Burkini Faso (Afrika). Učestvovala je i u projektima vezanim za istraživanje i suzbijanje simulida (»mušice klintonke«). Tokom jednomesečnog boravka u Izraelu 2011. godine pohađala je kurs Integralna zaštita bilja (IPM), a u aprilu 2016. godine na istom mestu radila je na determinaciji i molekularnoj dijagnostici bele leptiraste vaši. U dosadašnjoj karijeri bila je angažovana na više naučnih i stručnih projekata grada Novog Sada, pokrajine Vojvodine i Republike Srbije. Autor je i koautor više od 40 naučnih i stručnih publikacija, objavljenih u različitim časopisima i prezentovanih na međunarodnim i domaćim skupovima. Od decembra 2010. godine radila je kao asistent, a od decembra 2015. godine kao docent za užu naučnu oblast Entomologija na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Učestvuje u održavanju nastave na osnovnim akademskim i master studijama Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koja podrazumeva teorijsku, praktičnu, laboratorijsku i terensku obuku studenta iz većeg broja predmeta. Govori, čita i piše engleski jezik, a služi se i ruskim. Udata je i majka troje dece.
 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus