KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

IZ UGLA NAŠE POLAZNICE GORDANE

16.11.2016

Nakon tri godine stalnog zaposlenja, sve sam češće razmišljala koliko mi nedostaje društveni aktivizam i osećaj intenzivnog rada na sebi koji je godinama bio sastavni deo mog života i koji je neprimetno nestao kada sam se upustila u korporativni svet. Podstakunata motivišućim rečima jedne prijateljice čije mišljenje cenim i koja je i sama bila učesnica, odlučila sam da se prijavim za program “Podeli svoje znanje - postani mentorka”. Popunila sam prijavu sa jakom željom da budem deo Programa, mada još uvek ne potpuno svesna šta zapravo očekujem i želim da dobijem od učešća u njemu.


Već na prvom uvodnom sastanku upoznala sam nekoliko devojaka sa kojima sam sasvim spontano “kliknula”, povela najraznovrsnije razgovore i ostala oduševljena time koliko su devojke svestrane i prirodne. Osetila sam da će narednih šest meseci biti jedan vrlo uzbudljiv period, drugačiji od onoga na šta sam navikla, jer kao devojka koja je završila elektrotehniku i koja se bavi softverskim inženjerstvom, u mom svakodnevnom okruženju dame su malobrojne.


Tokom proteklih šest meseci bilo je radionica gde smo radile timski, diskutovale, razmenjivale znanja i dobijale nove ideje. Bilo je i okruglih stolova na kojima je moguće čuti i povesti diskusije na teme o kojima možda nikada duboko niste razmisljale ili vam nisu pale na pamet, bilo je sjajnih prilika da se nauči poneka nova veština kao što je pisanje projekata, javni nastup, timski rad, komunikacija i mnoge druge, ali i da se stvore lepa prijateljstva koja su nastavila da traju i van okvira ovog Programa.


Kao mentorka, dodeljena mi je Mirjana Gomilanović, baš ona koju sam i želela, jedna prava “žena zmaj” koja je završila Elektrotehnićki fakultet (kao što sam i ja), ali se preorijentisala na lajf koučing i jedan divan i plemenit posao - stvaranje lidera i podsticanje najlepšeg i najboljeg u ljudima. Od početka smo uvele ritam rada i viđanja, svaki susret imao je neki specifičan cilj, bilo da je to neka od tema o kojoj sam ja želela više da saznam i naučim ili jednostavno neka trenutna situacija u poslovnom okruženju za koju mi je bio potreban savet ili strategija za rešavanje. Nakon svake naše sesije, imala sam snažan osećaj da sam otkrila neku od svojih ključnih vrednosti ili uverenja, meni istinski važnih stvari. Vremenom, moj cilj postao je sasvim nešto drugo u odnosu na početak, a to je upoznavanje sebe. Istinski verujem da ovim procesom ličnog razvoja, kada sebe, svoje motive, potrebe i svoje pravo ja upoznamo i oslobodimo predrasuda i uverenja, tek tada smo sposobni da donosimo prave odluke i idemo putem dugotrajnog zadovoljstva i sreće.


Shvatila sam da u životu ne bi trebalo da budemo brzopleti i nestrpljivi, jer za sve dođe vreme. Treba uživati u svakom pojedinačnom trenutku i truditi se da iz njega izvučemo ono najbolje dok od sebe dajemo maksimum. Osim toga, u trenucima klimavog samopuzdanja, kada neodlučnost i strah od nepoznatog preti da nadvlada, naučila sam da postavim ono jednostavno pitanje “Šta je najgore što može da se desi?”. I da dam odgovor. A onda da se opet zamislim i zapitam se da li sam sigurna da je to baš zaista ono najgore. I uglavnom shvatim da nije. Tada donesem odluku. I budem zaista srećna.
Neki ovih životno vrednih principa koje sam brzo usvojila imali su konkretnog uticaja na moj profesionalni napredak već nakon nekoliko meseci od početka Programa - značajno sam unapredila poslovnu komunikaciju i odnos sa ljudima i dobila priliku da preuzmem više odgovornosti i postanem tehnički lider projekta na kom radim, što je nešto što sam i priželjkivala.


Do skoro je moje shvatanje mentorskog odnosa bilo vrlo usko i koncentrisano na školovanje ili konkretnu pomoć u radu, a zapravo shvatam da samo nisam bila dovoljno svesna šta je to sve zaista mentorstvo. Za mene je mentorski odnos sada svuda oko nas, to je odnos koji imamo sa prijateljima, sa roditeljima, sa bilo kojom osobom od koje smo spremni i voljni da upijamo znanje ili sa kojom smo spremni da svoje znanje i iskustvo nesebično i s ljubavlju podelimo. Kad se osvrnem unazad, mislim da je neprocenljivo bogatstvo upoznati toliko svestrane, različite i zdravo ambiciozne žene, i mentorine, mentorke, ali i organizatorke ovog Programa, sa kojima je svaki susret bio prijatan, a odnos ispunjen poštovanjem i željom za međusobnom razmenom znanja, za učenjem i ličnim razvojem.


Zato, mlade dame, verujte da prilike kao što je program “Podeli svoje znanje postani mentorka” nisu česte, ali kada se jave, ugrabite ih i dozvolite sebi da budete najvažnije, da učite, da radite na sebi, da svoje karijere usmerite na najbolji način, da budete srećne, oslobođene predrasuda, zadovoljne svesnijom, osnaženom i jačom verzijom sebe i naravno, bogatije za nova, vredna prijateljstva.
 

 

Konkurs za novu generaciju polaznica programa Podeli svoje znanje - Postani mentorka otvoren je do 30. novembra! Pogledaj više.

 


Gordana Pejić, matematičarka u duši, koja je nakon Matematičke gimnazije odlučila da se bavi primenjenom naukom. Po zanimanju master inženjerka softvera na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a trenutno radi na razvoju biznis softvera u kompaniji eFront. Voli dinamična okruženja, rad sa ljudima i izazove koji prirodno dolaze sa svakim izlaskom iz komfort zone. Kao višegodišnji aktivista u Udruženju studenata elektrotehnike Evrope, imala je prilike da podstakne neke od pozitivnih promena u društvu. Najponosnija je na projekat Soft skills akademiju, koji je započela 2010. godine i koji je, sad već tradicionalno, održava svake godine u Beogradu. Veruje da je ljubav prema životu, a samim tim prema sebi i svetu oko sebe osnovna vrednost koja je pokreće i vrlo rado prihvata svaku priliku da sebe profesinalno, ali i lično unapredi. Zaljubljena je u prirodu, putovanja i dobre restorane.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus