KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

IZ UGLA NAŠE POLAZNICE JASNE

15.11.2017

Prošle godine u ovo vreme, kada sam se prijavljivala za program, imala sam veliki broj pitanja u svojoj glavi. Činilo se da svako pitanje otvara novih deset potpitanja i sva ta zbrka me je konstantno činila nervoznom. Ovaj program videla sam tada kao priliku da probam da odgovorim na makar nekoliko pitanja koja su se doticala poslovnog sveta i karijere. Želela sam priliku da razgovaram sa osobom 10,15 godina starijom, koja može sa distance da sagleda sve moje nedoumice, i pomogne mi u kom smeru da tragam za odgovorom. U to vreme imala sam iskustvo držanja prezentacije pred devojčicama mlađim desetak godina od mene na temu izbora zanimanja. Sećam se koliko sam želela da neko meni na sličan način pomogne u izboru sledećih karijernih koraka – ovaj program videla sam kao svoju “prezentaciju”.


Za mentorku mi je dodeljena žena koja nije bila na mojoj listi želja – mislim da je to prva pozitivna stvar koju sam dobila odmah na početku programa. Sjajan tim Programa uspeo je da prepozna šta mi je potrebno, više nego što sam sama to mogla da znam, i spoji me sa ženom čija biografija i iskustvo su sve sto sam samo mogla da poželim. Ubrzo, kada sam upoznala mentorku, osvojila me je i kao osoba svojom neposrednošću i empatijom.


Kroz razgovore sa mentorkom dobijala sam praktične savete kako mogu samostalno da radim na razvoju svojih liderskih sposobnosti. Lični primeri iz mentorkine karijere i naslovi pojednih dela bitni su saveti koje ću poneti sa programa.


Tokom trajanja programa osim poslovnih, kopkala su me i pitanja iz privatnog života, pogotovu stereotipna očekivanja okoline sa kojima nekad jednostavno nisam umela sama da se izborim. Moje veliko iznenađenje bila je podrška koju sam pronašla u mentorki i za pitanja iz privatnog života. Ona je prva podelila svoje nedoumice i preispitivanja sa kojima se susretala u privatnom životu, što je pomoglo da zaista nas odnos bude još iskreniji i bliži. Nisam imala očekivanja da ću imati mentorku sa kojom ću pričati toliko otvoreno i o privatnim stvarima i to je zaista još jedan veliki benefit koji mi je program doneo. Istakla bih da mi je sadržaj fejsbuk stranice „Podeli svoje znanje“ takođe dosta pomagao u ohrabljivanju da se suočim sa preispitivanjima iz privatnog života.


Sada, godinu dana od trenutka prijavljivanja, i dalje imam jako puno nerazrešenih pitanja u glavi. Međutim, počela su da me čine makar malo manje nervoznom. Zastajem, i razmišljam o njima racionalnije. Pričala sam sa drugim mentorinama o njihovim nedoumicama. I one imaju slične strahove i raskrsnice u glavi. Prihvatam ih sve više kao odraz živosti naših snova. Želimo da se pitamo i proveravamo da li smo na pravom putu. I to je zapravo i dobro, ne prihvatamo da budemo tek tako bacane kako nas nose životni događaji. 


Jasna Janus, rođena je 1988., završila je osnovne i master studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na smeru Telekomunikacije i informacione tehnologije. Uporedo sa završavanjem master studija započela je praksu u kompaniji Ericsson, i imala priliku da na dva meseca ode da radi na projektu u Bukureštu. Nakon godinu i po dana, dobila je stalno zaposlenje u Ericssonu-u, u inženjerskom timu. Posle četiri i po godine u kompaniji dobila je menadžersku poziciju na kojoj je i sada, gde je odgovorna za isporuke servisa klijentima prema dogovorenim stavkama iz ugovora (pozicija service delivery manager). Tokom studija bila je aktivna članica studentske organizacije EESTEC (Udruženje studenata elektrotehnike Evrope) i bila je jedna od glavni organizatora sajma poslova “JobFair – Kreiraj svoju budućnost!“. Trudi se da deo svog vremena provede učešćem, podržavanjem i vođenjem humanitarnih akcija. To postiže kao član rotaract kluba Beograd Balkan ili samoinicijativnim vođenjem ovakvih akcija u okviru kompanije u kojoj radi. Zalaže se takođe dosta za podršku devojčicama da se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama. Preko 12 godina se bavila plesom, a danas je član škole mjuzikla Eudven, gde kroz glumu, ples i pevanje savladava nove izazove disanja, pokreta, govora, glasa, boravka na sceni i druge scenske elemente. Voli da trenira, trči ili odlazi u teretanu, na bazen, a skijanje joj je zimska omiljena aktivnost. 


Komentari

Uključi se napiši komentar:
Luka  -  
19.11.2017 14:13
Ponosan sam na moju drugaricu Jasnu i na sve sto je postigla. Verujem da ce nastaviti da postize velike uspehe svojom radoznaloscu, radom i upornoscu. Jasna ne podleze stereotipima vec postavlja nove standarde kao uzor mladim ljudima.

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus