KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

IZ UGLA NAŠE POLAZNICE KSENIJE

21.10.2016

,,Čovek je proklet i žali za svim putevima kojima nije prošao, a ko zna šta bi ga na njima čekalo.“ - Meša Selimović.


Odlučila sam da priču o mom putovanju kroz program ,,Podeli svoje znanje postani mentorka“ započnem svojim omiljenim citatom za mene jednog od najboljih pisaca ikada Meše Selimovića. Danas kada imamo utisak da vreme leti, da nikako ne možemo da stignemo da uradimo sve što smo hteli i da dan kao da nekako kraće traje, suočeni smo sa čestim preispitivanjem svojih odluka i neretko čujemo kako neko izgovori one čuvene reči : Eh da mogu da vratim vreme sada bih postupio/la potpuno drugačije. Da ja mogu da vratim vreme u jesen 2015-te godine, postupila bih potpuno isto i prijavila bih se ponovo da budem deo programa ,,Podeli svoje znanje postani mentorka“. Mentorski program je sa sigurnošću program koji mlade žene na početku karijere ne bi trebalo da propuste. Program im pruža mogućnost da se međusobno povežu, steknu nova znanja i veštine, podele svoja postojeća znanja, životna i radna iskustva i budu deo jednog sistema međusobne podrške. Meni je ovaj program pružio osećaj pripadnosti jednoj grupi pametnih, vrednih, motivisanih, ambicioznih i zbog svega napred navedenog za mene uspešnih žena. Radovala sam se svakoj suboti rezervisanoj za mentorstvo. Divno je imati priliku da budeš deo jednog tima žena, koje u potpunosti razumeju prepreke sa kojima se suočavaju mlade žene u Srbiji na početku karijere i koje su spremne da nesebično podele svoje iskustvo i pruže potreban savet i podršku.


Mentorstvo po mom mišljenju nije dvosmerni već višesmerni odnos, to nije odnos mentorka – mentorina, veće predstavlja jedan sistem umrežavanja žena, koje učestvuju ili su učestvovale u ovom projektu. Mentorstvo nam pruža mogućnost da kroz zajedničke radionice, događaje, putovanja, ručkove i slobodno vreme za druženje stvorimo priliku za nova poznanstva i nove saradnje. Ono mi je pružilo mogućnost da sklopim nova prijateljstva, koja nameravam da negujem i sada kada se program zvanično završio. Bogatstvo ovog programa je i u tome što i po završetku programa, mentorine imaju priliku da nastave međusobna druženja, kao i da u narednoj godini posećuju događaje namenjene novoj generaciji polaznica programa.


Ono što se meni najviše dopalo u vezi sa programom je to što nisu sve učesnice u programu iz Beograda, već iz različitih gradova u Srbiji. Od njih sam dosta naučila i stekla nove, korisne informacija o drugim gradovim Srbije, a neke gradove sam tokom trajanja programa imala sreće i da posetim.


Zajedno smo na ovom putovanju prošli kroz mnoge radionice kao što su ,,Snažan pojedinac ključ efikasnog tima”, ,,Projektni menadžment”, ,, Komunikacija i javni nastup”, ,,Žene u nauci”, ,, Žene u IT-u” i mnoge druge. Najvažnije što sam naučila kroz ove radionice je da je jako bitno da shvatimo sve svoje kvalitete, ne bi li bili u stanju da ih što bolje iskoristimo i prezentujemo. Naravno bitno je da spoznamo i svoje slabosti tj. ono što nas sputava u ostvarivanju naših ciljeva. Žene često umeju da budu previše odgovorne i samokritične, smatrajući da sve što rade uvek može da bude još bolje. Ovo je svakako dobra osobina, jer nas tera da budemo bolje i uspešnije, ali takođe predstavlja i jedan veliki teret koji nosimo i koji nas često koči u daljem napretku. Zato sam naučila da bi trebalo da budemo svesne svojih kvaliteta i da naučimo da ih ističemo, jer to dugujemo onoj našoj ,,ja”, koja je toliko vredno radila na sebi i uvek spremna da ide još jedan korak dalje.


Svim mladim ženama koje žele da ulažu vreme i trud u svoj lični i profesionalni razvoj, spremne su da preispitaju svoje postojeće ciljeve i postave sebi nove, žele da steknu nova znanja, veštine i prijateljstva, kao i da budu deo jedne motivisane družine žena, preporučila bih da se prijave da učestvuju u programu ,,Podeli svoje znanje postani mentorka”.


Želela bih da ukažem na važnost postojanja ovakvog programa u Srbiji u kome je učešće potpuno besplatno i koji se bazira na volonterskom duhu, jer pruža mogućnost učesnicama iz različitih društvenih sfera da prošire svoje neformalno obrazovanje. S obzirom da ovaj program postoji od 2010 godine, dakle uspešno traje već 6 godina, nadam se da će svake naredne godine okupljati sve veći broj žena i biti sve bolji i zapaženiji.Ksenija Kiso je iz Beograda, diplomirala na Pravnom Fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde trenutno završava master studije, pod-modul radno i socijalno pravo. Izabrala je karijeru u advokaturi, kojom se bavi već dve godine. Najviše je interesuju radno, parnično, privredno i medijsko pravo i sa ovim oblastima se susretala tokom svog dosadašnjeg rada. Njen rad se sastoji u pružanju pravnih saveta klijentima, pisanju podnesaka i zastupanju na sudu, a sve u skladu sa važećim propisima.Smatra da je konstantno usavršavanje i ulaganje u sebe neophodno, ne samo zato što ga nameće njena profesija, već zato što tako postajemo društveno odgovorni i korisni. Posvećena je učenju stranih jezika. Tečno govori engleski i španski jezik, a u budućnosti planira da usavrši svoje znanje nemačkog jezika. Takođe se profesionalno bavila prevođenjem u formi sudskog tumača. Veoma je odgovorna, predana poslu i podjednako uživa u timskom radu i učenju od drugih, kao i samostalnom radu i testiranju sopstvenih granica. Po prirodi je komunikativna osoba, željna sticanja novih znanja i veština, kao i unapređivanja postojećih. Slobodno vreme voli da provodi u prirodi i da se bavi sportom, a najviše uživa u vožnji bicikla.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus