KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

IZ UGLA NAŠE POLAZNICE MINE

31.10.2016

U busu sam, čitam Lean in Sheryl Sandberg* i idem ka Beogradu, poslednji odlazak na događaj vezan za ovaj program, evaluacioni. Ove godine sam imala izvanrednu priliku da budem deo programa „Podeli svoje znanje - postani mentorka“ u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, a uz podršku OEBS-a, Erste Banke i Ambasade SAD-a. Za ovih par meseci divne smo stvari prošle zajedno, od debate o ženskim pravima u Kraljevu, preko razgovora sa preduzetnicama u Bačkom Petrovcu do okruglog stola sa i o ženama u nauci, sve do ovog finalnog, evaluacionog sastanka. Nekoliko gradova, divno za upoznati Srbiju, puno govornica, iskrenih, sjajnih žena koje su sa nama delile svoje životne i poslovne priče, uspehe i neuspehe, puno različitih tema koje osvešćuju. Jedna od najvrednijih stvari koje ovaj program donosi je i otvorenost i iskrenost svih govornica o svom putu, da nije savršen kako nama obično izgleda u kratkim rezimeima i intervjuima, već je dug, prepun izazova i prepreka ali iz kojih se uči, raste i gradi karakter. I da nije ništa strašno kada se na njemu traži podrška. Jako važne misli koje se dele sa nama, mladim ženama na početku karijere.


Za program „Podeli svoje znanje - postani mentorka“ znala sam već neko vreme, ali sam odlučila da se prijavim u trenutku kada sam došla u ćorsokak sa karijerom. Zapravo, pre toga, nisam baš puno ni razmišljala o karijeri. Kada sam prvi put sebi postavila pitanje gde idem ovako i da li je to ono što me baš zanima i čini srećnom, osećaj iznutra nije bio dobar. Bilo je vreme za promene i negde u tom periodu, otvorio se ponovo poziv za program. Prijavila se, uredno popunila prijavu i čekala poziv. Na intervjuu sam objasnila šta to mislim da je meni potrebno, divne žene iz komisije su me pažljivo saslušale, postavile još par pitanja i to je bilo to. Nakon par dana je stigao mail da sam primljena na program mentorstva i bila sam oduševljena. Naredni lep mail je bio obaveštenje ko je moja mentorka. Dobila sam Biljanu Rakić, otvorenu, nežnu a istovremeno i snažnu ženu, koja je godinama bila aktivna u civilnom sektoru, zatim uplovila u dinamične vode HR-a i pored toga odgaja divnu i veliku porodicu. Iako smo imale zadatak da osmislimo i predložimo ko će nam biti mentorka u prijavi, nisam mogla da ni da zamislim bolju osobu koja mi je bila nezamenljiva podrška u narednom periodu.


Biljanina podrška je bila neverovatno važna kada se otvorila pozicija u HR sektoru i kada sam ja bila puna sumnji da li da se prijavim, da li je to pravi korak, da li ću uopšte moći da obavljam taj posao ako ga dobijem, šta ja znam o tome... Ukratko, prijavila sam se, dobila posao i tu sam od proleća i za to vreme je naša firma porasla za petinu. Znači, mogu, i uvek sam mogla, kao i svaka od nas, samo je bilo pitanje mislim li da mogu. Znate sigurno, ako misliš da možeš, u pravu si, ako misliš da ne možeš, u pravu si isto. Biljana je zato bila ta divna podrška i njeni saveti su učinili da ja unutra prevagnem na onu drugu stranu, da mislim da mogu i osmelim se.


Svaki susret na programu nosio je neke važne životne lekcije. Neke od najvažnijih koje smo naučile su da ne može sve odmah i sada, ali da možemo sve. Da nikad nije kasno ni za šta, ni za nastavak studija, ni za učenje još nekog jezika i da nikad nije kasno za ostvarivanje svojih snova. Da je jako važno da se naše vrednosti poklapaju sa onim što radimo. Naučile smo da prepoznamo naše vrednosti. Program pruža jedan divan, najdivniji zaokruženi paket i sada, gotovo 8 meseci nakon početka progama, kada se osvrnem na januar i prvi mentorski sastanak, osećam da sam sada miljama daleko. Prvenstveno zato što sam sada srećnija i ispunjenija svakog dana u onome što radim, mirnija i spokojnija i osećam da sam na pravom, svom putu.


Program „Podeli svoje znanje - postani mentorka“ i nova iskustva na njemu u kombinaciji sa svom tom pozitivnom energijom i prijateljstvima koja se rađaju, potpuno je jedinstven i jako sam zahvalna što sam imala priliku da budem njegov deo. Daje samopouzdanje i energiju da se ide dalje. Da se gradimo lično i dajemo društvu. Program mi je ne samo pružio priliku da radim sa divnom mentorkom, nego i ohrabrio da i ono što ja imam da kažem i podelim može značiti nekome i da to treba da radim mnogo češće i bez straha. Zato podeli svoje znanje i postani mentorka je upućeno svima nama jer zajedničkim učenjem i deljenjem znanja svi zajedno rastemo i kreiramo bolje društvo i bolji svet. I zato podeli svoje znanje, budi divna.

I jedno veliko Hvala svim divnim ženama i devojkama koje su osmisle program, podržale ga, delile sa nama svoje priče i iskustva svih ovih meseci i osnaživale nas, a sada se i mi pridružujemo tom pokretu.


*Knjiga Lean in, kao light motif koje se javlja tokom celog Programa, kao lektira koja prati naša druženja, razgovore i osnaživanje devojaka i žena. 


Mina Stefanović je aktivistkinja koja se dobrovoljno našla u HR svetu. Konstantna potreba za učenjem i napretkom i doprinos napretku društvene zajednice vodi njene aktivnosti. Dešavalo se da je iza drži strah i zbog toga se nije nekad usuđivala da širom otvori ruke, udahne duboko i krene da radi i daje punim plućima i u skladu sa svojim potencijalom. Završila je Ekonomski fakultet u Nišu, a semestar tokom master studija je provela u Norveškoj, učeći o upravljanju projektima na NTNU. Posvećena je zapošljavanju i razvoju ljudi i organizaciji u firmi koja se bavi softverskim rešenjima. Volonterka je od svoje 16 godine i nikada neće prestati. Učestvovala je na nacionalnom programu podrške preduzetnicima „Pokreni se za posao“ kao i u kreiranju programa za studente i preduzetnike „Academic To Business“ na koji je posebno ponosna. Slobodno vreme provodi u prirodi, sada dišući punim plućima, na koncertima i u knjigama gde traži inspiraciju, ideje i neka nova pitanja i odgovore. 

 

 

 

 

 

 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus