KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

KAD VAS SRCE VODI, PRIVLAČE VAS DOBRE IDEJE!

28.08.2017

Dragana Tomić Pilipović, izvršna direktorka Centra za društveno odgovorno preduzetništvo (CDOP) pokazala je našim mentorkama i mentorinama sa programa Podeli svoje znanje kako „to ona radi“, u subotu 26. avgusta, u okviru studijske posete Vrmdži. U Rural HUB-u koji je Dragana osnovala, imali smo priliku da čujemo kako je počela da se bavi razvojem organizacija, strateškim upravljanjem ljudskim resursima, kao i na koje je prepreke nailazile tokom svog profesionalnog života.

 

Dragana je karijeru počela u velikim sistema gde sticala znanja i iskustva u oblasti ljudskih resursa. Kao direktorka sektora za ljudske resurse u Erste Banci i Pharma Swissu bavila se transformacijom sistema i organizacija kroz organizacionu kulturu, razvojem liderskih kapaciteta i menadžmenta za upravljanje promenama. Međutim, počela je da razmišlja o napuštanju korporacijskog okruženja. Zbog toga što čvrsto veruje da „najvažnija stvar leži u srcu i odatle sve kreće“, odlučila je da se preseli na selo i krene iz početka.


Iz želje da se posveti ljudima i da im pomogne u ličnom i profesionalnom razvoju, osmislila je kovorking prostor u kojem bi pomogala ljudima da se usavršavaju i rastu. Kako kaže misao da „razvijati sebe, znači razvijati ideje“, dovela ju je do ideje da otvori Centar za društveno odgovorno preduzetništvo koji informiše, edukuje i podstiče održivi razvoj i društveno preduzetnišvo.


U okviru Centra, pripremila je Priručnik za eko-selo koji je odgovorio na najčešće dileme, opisao izazove, pretnje, ali prilike i mogućnosti. Sagledavanje problema sa svih strana, “otvara vam prostor za nove pristupe i korekcije mišljenja i pomaže da se drugačije organizujete u zajednici, jer vi ste vrednost“, objasnila je tokom razgovora.


Dragana je čak osmislila društvenu igru,tzv. oplemenjeni monopol, koji vodi kroz proces pronalaženja modela kojim se rešavaju problemi u određenom okruženju (TRIP).


Kruna njenog dosadašnjam rada je upravo osnivanje Ruralnog Haba koji teži osnaživanju sela kroz razvoj i negovanje socijalne ekonomije i preduzetništva, posebno ženskog preduzetništva u ruralnim područjima. Za nju je važno da bude deo zajednice. “Važno je da zajedno radimo, jer ako smo jače, svima će biti bolje. I zato je dobro raditi sa onima čije ideje i vrednosti podržavate i odlučujete na koga ćete potrošiti svoje vreme. Zato se ja vodim parolom radi ono što voliš u okruženju koje ti prija.“


Za kraj, Dragana je mentorinama poručila da iza svake takozvane lakoće, stoji trud i rad, a to donosi iskustvo i učenje.


Nakon razgovora, žene iz okoline Vrmdže sa kojima Rural HUB sarađuje, predstavile su svoje domaće proizvode, među kojima su se našle prirodne kreme, ulja, sir, slatka, džemovi i sokove. Poseta je završena u Latino gradu i uživanjem u neobuzdanoj prirodi bez signala mobilne telefonije koji nikome nije nedostajao. 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus