KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

KAKO MLADI U SRBIJI MOGU POMOĆI VRŠNJACIMA U IZBEGLIČKIM KAMPOVIMA

28.03.2016

U četvrtak 24. marta 2016. godine, Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji organizovao je diskusiju pod nazivom “Mladi mladima: Pomoć u migrantskoj i izbegličkoj krizi“. Cilj je bio da se mladim aktivistima i studentima kroz interaktivno predavanje približi realno stanje stvari u Srbiji kada su izbeglice i migranti sa Bliskog Istoka i Afrike u pitanju, kao i da se razgovara o načinima na koje mladi mogu pomoći svojim vršnjacima u izbeglištvu.

 

Članice Foruma mladih, Marija Milovanović i Nevena Šaulić, bile su učesnice treninga „Pomoć pomagačima i mladima u migrantskoj krizi“, koji je organizovalo udruženje Narodni parlament, uz podršku Evropske Fondacije za mlade Saveta Evrope, u okviru projekta „Youth Workers Address Refugee Crisis in Serbia“. Trening je omladinskim aktivistima koji žele ili planiraju da se uključe i pomognu izbeglicama koji prolaze kroz Srbiju, pružio priliku da saznaju kako da uspešno kreiraju i sprovedu programe podrške izbeglicama i migrantima i kako da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu.

 

Pored različitih radionica koje su bile psihološke i aktivističke prirode, učesnici su 5. marta otišli na teren, u izbeglički kamp u Preševu. Uz opšta mesta i definisanja tekuće terminologije trenutne situacije - razlika između migranta i izbeglice, učesnici su bili upućeni na lične priče izbeglica i njihove probleme. Imali su priliku da personalizuju situaciju ljudi koji beže od rata i da empatijski shvate velike nevolje sa kojima se izbeglice suočavaju na putu ka Evropi. Nevena Šaulić je na inovativan način objasnila razliku između pojmova  "izbeglica" i "migrant". Pričala je kako i koliko se krše njihova osnovna ljudska prava, kao i kako omladinski aktivizam može da se upotrebi u svrhu poboljšanja njihovog položaja u Srbiji.

 

Ona je diskusiju započela radioničarskom metodom - zamolila je prisutne da napišu sedam stvari koje bi stavili u svoj ranac kada bi bežali iz svojih domova. Ovo je bio uvod u razgovor o identitetu izbeglica, njihovoj dehumanizaciji putem medija i zloupotrebi termina njihovog statusa. Nevena je istakla da su među izbeglicama posebno ugrožene žene i devojke i sa prisutnima je podelila i ispovesti neke od njih. Takođe, dala je nekoliko primera kako su omladinske aktivistkinje uspele da bar malo olakšaju trenutnu situaciju izbeglicama u Preševu.

 

Prisutni su dodatno načinili diskusiju zanimljivom svojim komentarima, predlozima i pitanjima, a Nevena je uspela da im prenese deo znanja koja je usvojila na treningu.

 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus