KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

Komesar Han: Nađeno rešenje za otvaranje Poglavlja 23

27.05.2016

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je 26. maja da je nađena prihvatljiva formulacija za sve članice EU, uključujući Hrvatsku, za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom i da je reč prevashodno o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine. On je najavio da će to biti zvanično potvrđeno iduće nedelje. Hrvatska ranije ovog meseca nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 tražeći od Srbije ukidanje regionalne nadležnosti suda za ratne zločine u Beogradu i garancije za automatsku zastupljenost hrvatske manjine u srpskom parlamentu. Prema navodima medija, zvanični Zagreb za sada demantuje da je poglavlje 23 odblokirano.


Nađena je zadovoljavujuća formulacija, rekao je Han novinarima i dodao da će to zvanično biti potvrđeno iduće nedelje na zasedanju komiteta stalnih predstavnika ambasadora članica EU.


Na pitanje kako gleda na saopštenje hrvatskog ministarstva da je reč o dezinformacija RTS-a, on je uzvratio da nema nikakve dezinformacije i da je to usaglašeno, pre svega, izmedju članica EU.


Hrvatska dosad nije davala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU zbog regionalne nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.


Han je rekao da je postignuta načelna politička saglasnost i utvrđen nacrt stavova za poglavlja i 23 i 24.


Jedan zvaničnik u Evropskoj komisiji, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao da je sinoć u direktnom razgovoru predstavnika EU i Komisije s hrvatskim ministrom spoljnih poslova Mirom Kovačem nađena prihvatljiva formulacija za sve strane kad je reč o nadležnosti srpskog pravosuđa za ratne zločine.


Ključ svega je bio da taj zakon ne može biti menjan ili ukidan, ali da ne sme biti diskriminatorno korišćen, rekao je zvaničnik i objasnio da je srpski zakon potpuno valjan po međunarodnom pravu i da i u EU više članica ima takve zakone o široj međunarodnoj nadležnosti.


On je dodao da je hrvatski ministar dao saglasnost za tu formulaciju i načelno usaglašeni tekst, ali da sada holandsko predsedništvo EU treba da sazove komitet stalnih predstavnika ambasadora članica EU koji će iduće nedelje usvojiti konačnu odluku.


Na pitanje novinara da li u hrvatskoj vladi i dalje ima protivljenja tom rešenju, odgovor je bio da su neki članovi hrvatske vlade pokušavali da ispitaju do kojih se granica može istrajati u protivljenju otvaranja poglavlja 23 za Srbiju, ali, kako je rekao, Evropska komisija i članice EU smatraju da se mora naći prihvatljivo rešenje jer su i Srbija Hrvatskoj i Hrvatska Srbiji itekako potrebni u regionu.


Han je u obrazlaganju perspektive evropske integracije Zapadnog Balkana rekao da će 2017. biti presudna godina jer "građani samo gube strpljenje".


On je ocenio da su sve zemlje na Zapadnom Balkanu ostvarile napredak u primeni merila za približavanje EU i podvukao da je za EU ulazak novih članica i politika saradnje sa susedstvom ključno pitanje mira i stabilnosti.


Han je rekao da će Evropska komisija pojačati podršku ulasku novih članica u EU, ali je naglasio da je to celovit proces, a ne samo pregovori. Sve ključne stvari su za to nužne i važne, a najpre poštovanje vladavine zakona i potom opipljiv ekonomski napredak da bi kandidati za članstvo postali zreli za ulazak u EU.


Na pitanje kako gleda na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine imajući u vidu da je došplo do izvesnog zastoja, Han je rekao da Srbija ali i Kosovo moraju uraditi svoje deo posla i ispuniti dogovoreno.


On je rekao da nema nikave protivrečnosti poglavlja 35 u pregovorima o članstvu Srbije koje se tiče Kosova s ključnim poglavljima vladavine prava 23 i 24, već da to mora ići uporedo s tim što 23 i 24 moraju biti najpre okončana da bi sva druga mogla da se zaključe.


Inače, Hrvatska je, kada je reć o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine, smatrala da Srbija treba da izbriše regionalnu jurisdikciju iz zakonodavstva jer nije pravno utemljena. Zagreb je ukazivao da Hrvatska ima zakonodavstvo koje funkcioniše i političku volju da se ratni zločini procesuiraju. Pored toga, tu je i Haški tribunal, tako da regionalna nadležnost, prema mišljenju Hrvatske, nije u skladu s međunarodnim pravom, suvišna je i dovodi do pravne nesigurnosti.


Poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa EU treba da budu otvorena u junu, kada se završava šestomesečno predsedavanje EU Holandije. Ta zemlja želi da ta poglavlja budu otvorena do kraja njenog mandata.

 

 

Izvor: EurActiv.rs


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus