KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

MAJA BOBIĆ IZABRANA ZA ČLANICU ODBORA MEĐUNARODNOG EVROPSKOG POKRETA

01.12.2014

Na Skupštini članstva Međunarodnog evropskog pokreta (EMI) u Rimu, 28. i 29. novembra birano je novo rukovodstvo i razmatrana  politika i pravci budućeg delovanja. 

 

Maja Bobić, generalna sekretarka EPuS-a, izabrana je za članicu Odbora, uz još 11 članova. Izborom Maje Bobić, još jednom je odato priznanje Evropskom pokretu u Srbiji kao jednom od najaktivnijih i najuspešnijih članova u mreži od 39 nacionalnih veća u članstvu Međunarodnog evropskog pokreta.

 

Nove mandate ponovo su dobili predsednik i blagajnik EMI, Džo Lajnen i Dries Kalens, a Skupština je takođe izabrala šest novih potpredsednika iz nacionalnih veća i međunarodnih asocijacija.

 

Definisane su tri ključne oblasti na koje će se Međunarodni evropski pokret fokusirati u narednoj godini: razvoj demokratije, prava i slobode građana, zapošljavanje, konkurentnost i održivi razvoj, kao i Evropa u svetu.

 

  Novoizabrani potpredsednici:
  Žan-Mari Kavada, EP Francuska
  Bernd Hiteman, EP Nemačka
  Nataša Ovens, EP Hrvatska
  Ugo Feruta, ALDA
  Eva Paunova, ENP
  Frederik Valije, CEMR
  Članovi Odbora EMI:
  Danijel Korea
  Olivje Hinekens
  Kristof-Sebastijan Klic
  Maja Bobić
  Aleksandra Klučka
  Rozalin Lefransoa
  Klaudija Mutin
  Federika Sabati
  Katja Tuoko
  Kristijan Vening
  Žan-Mari Bupji
  Noel Klian

Skupština je usvojila osam rezolucija o političkim temama, među kojima su: proces proširenja Evropske unije i osnaživanje Istočnog partnerstva, TTIP (Transatlantsko trgovinsko i investiciono partnerstvo) i ekonomska budućnost Evrope, Evropska godina razvoja 2015. i uloga Evropske unije u očuvanju mira i bezbednosti. Tekstove usvojenih rezolucija na engleskom možete naći ovde.


Đogo Pinto, generalni sekretar Međunarodnog evropskog pokreta, ovom prilikom je rekao da „svi koji su učestvovali na Skupštini u Rimu – i učesnici i gosti – svedoci su vitalnosti našeg starog Pokreta. Uz sve više organizacija civilnog društva koje žele da se pridruže mreži, podmlađen Odbor i jasne političke ciljeve, spremni smo da trasiramo put obnove evropskog projekta.“


Evropski pokret u Srbiji punopravni je član mreže Međunarodnog evropskog pokreta od 1993. godine, i zajedno sa još 74 evropske organizacije trudi se da doprinese stvaranju ujedinjene, federalne Evrope zasnovane na poštovanju osnovnih ljudskih prava, na principima mira, na demokratskim principa slobode i solidarnosti i učešću građana.


EMI je međunarodna organizacija otvorena za sve političke, ekonomske, kulturne i socijalne trendove u civilnom društvu, a pokriva teritoriju od Islanda do Turske i od Portugala do Finske. Deluje prvenstveno kao istraživačka grupa, kroz praćenje evropskih tokova i aktivnosti i informisanje javnosti o njima, ali i kao grupa za pritisak preko svojih članova u različitim sektorima i na različitim nivoima. 

 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus