KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

MANIFESTACIJE ZNANJEM U EVROPU POVODOM DANA EVROPE

07.05.2016

Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i ove godine obeležava Dan Evrope, 9. maj u Srbiji nizom manifestacija organizovanih u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom i Mrežom Evropskog pokreta u Srbiji. Moto ovogodišnjih događaja je Znanjem u Evropu – Kada znam onda i mogu i treba da naglasi važnost pravilnog i pravovremenog informisanja o Evropskoj uniji i članstvu Srbije u EU, ali i neophodnog celoživotnog učenja i inovativnosti koji su danas preduslov razvoja.


U ponedeljak, 9. maja, na Trgu republike u Beogradu, u periodu od 11 do 14 časova biće organizovana tradicionalna Ulična akcija. Volonteri i aktivisti Foruma mladih EPuS-a će na štandu deliti informativne i promotivne materijale i razgovarati sa građanima o temama evropske integracije Srbije i promenama potrebnim da Srbija razvije svoje potencijale. Građani će imati prilike da izraze svoje prioritete kada su u pitanju reforme i članstvo Srbije u EU.


Štand će oko 12 časova posetiti Mihailo Crnobrnja, predsednik i Maja Bobić, generalna sekretarka EPuS-a, kao i članovi Izvršnog odbora koji će se pridružiti razgovoru sa građanima.


U večernjim časovima, na Cvetnom trgu biće upriličeno Filmsko veče – projekcija na otvorenom filma „Mladost,“ Paola Sorentina. Projekcija počinje u 20 časova, ulaz je slobodan.


U četvrtak, 12. maja, u restoranu Jazzbuka u Vukovoj zadužbini, održaće se tradicionalni Kafanski razgovori „Znanjem u Evropu“. Teme razgovora biće mogućnosti razvoja i unapređenja lokalnih zajednica kroz preduzetničke i druge projekte, korišćenje fondova i programa Evropske unije. U neformalnoj, ali karakterističnoj atmosferi za raspravljanje ozbiljnih tema, okupiće se aktivisti, preduzetnici, pokretači uspešnih projekata na lokalu, predstavnici državnih i lokalnih institucija, nevladinih organizacija, ustanova kulture, diplomatskog kora i medija. Najavljeno je, pored ostalih, učešće Tanje Miščević, šefice Pregovaračkog tima, Majkla Davenporta, šefa Delegacije EU u Srbiji, Ksenije Milenković, v.d. direktora Kancelarije za Evropske integracije i Srđana Majstorovića, zamenika direktora Kancelarije za Evropske integracije.


Dan Evrope biće obeležen i širom Srbije, a ističemo manifestaciju lokalnog veća EPuS-a u Lazarevcu „Evropa u Srbiji – Srbija u Evropi,“ u okviru koje se organizuje nagradni konkurs za učenike srednjih škola na istu temu, recital i izložba radova likovne škole „Sezan“.


Proslavu Dana Evrope, EPuS će nastaviti tokom celog meseca maja organizacijom stručnih debata u Beogradu i drugim gradovima, kao i svečanom dodelom, petnaestog po redu, priznanja Doprinos godine Evropi.


Dan Evrope obeležava se svake godine u Evropi 9. maja, u znak sećanja na pobedu nad fašizmom 1945. i deklaraciju Roberta Šumana, ministra spoljnih poslova Francuske, koji je 1950. godine najavio panevropski projekat pomirenja i ujedinjenja – osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik, koji se vremenom razvio u Evropsku uniju.


Evropski pokret u Srbiji udruženje građana koje se od osnivanja 1992. godine, bavi promocijom evropskih vrednosti u Srbiji i zagovaranjem evropske integracije Srbije.
 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus