KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

MEĐUNARODNI DAN ŽENA #TimeIsNow

06.03.2018

Dan žena obeležen je kao takav po prvi put 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Nemica Luiz Cic, inspirisana dešavanjima u Americi, predložila je ustanovljavanje Međunarodnog dana žena. Međutim, ideja je realizovana tek zalaganjem Klare Cetkin koja je podstakla feministkinje širom Evrope da 18. marta 1911. godine izađu na ulice i istupe javno sa svojim zahtevima i idejama za koje se zalažu. U narednim godinama, borba za ženska prava i obeležavanje dana žena sve više su dobijali na zamahu. Osmi mart je kao međunarodni dan žena prihvaćen 1917. godine. Stotinak godina kasnije, Međunarodni dan žena širom sveta obeležavaju državna i međunarodna tela kao i brojne i raznorodne organizacije i pojedinci - marševima, konferencijama, javnim debatama, na razne kreativne načine. Međunarodni dan žena i dalje podrazumeva aktivnu borbu za rodnu jednakost, slaveći istovremeno postignuća žena i osvojene slobode u društvenoj, ekonomskoj, kulturnoj i političkoj sferi.


Ujedinjene nacije (UN) 8. mart kao Međunarodni dan žena zvanično obeležavaju počev od 1975. godine i to fokusirajući se svake godine na jednu određenu temu značajnu za oblast rodne jednakosti. Tradicionalno, UN i ove godine, uz učešće visokih zvaničnika organizacije i aktivista, 8. marta organizuju centralno obeležavanje uz odgovarajuće prateće programe posvećene borbi za ženska prava, jednakost, bezbednost i pravdu. Tema ovogodišnje centralne ceremonije je Vreme je sada: ruralni i urbani aktivisti transformišu ženske živote nametnula se iz potrebe da se skrene dodatna pažnja na specifične probleme sa kojima se suočavaju žene iz ruralnih područja, kao i da se identifikuju načini na koje sistem UN i njegovi partneri mogu da podrže inovativna rešenja za unapređenje rodne ravnopravnosti i transformaciju života žena. Istog dana, u zajedničkoj organizaciji UN Women, Innovation Norway i SAP biće održan događaj u okviru koga će eminentni učesnici diskutovati na temu Jačanje ženskih preduzetnika do 2030. godine: Kako osigurati finansijsku inkluziju i ulaganja u kompanije u vlasništvu žena. Diskusija počiva na pretpostavci da je upravo aktivna podrška ženama širom sveta za pokretanje održivih biznisa ključna za ostvarenje ciljeva definisanih u Agendi o održivom razvoju 2030. godine, odnosno da predstavlja ključni pokretač za željene promene nabolje. Tom prilikom, biće odata počast uspešnim preduzetnicama i istovremeno će javnosti biti predstavljen program agencije UN Women pod nazivom Champions for Innovation (GICC) odnosno šarenolika grupa koju čine muškarci i žene, javne ličnosti različitih zanimanja, spremni da svoje vreme i interesovanje koje bude kod medija i kod javnosti iskoriste kako bi promovisali napore UN Women da žene i devojke masovnije nego što je to trenutno slučaj dizajniraju, oblikuju i koriste tehnološke inovacije. Dan ranije, 7. marta, svi zainteresovani imaće priliku da uživo na Fejsbuku pogledaju panel Aktivizam i akcija, posvećen konkretnim merama i strategijama za osnaživanje žena, a u sklopu koga će na datu temu govoriti i gensek UN Antonio Gutjereš. Pored toga, istog dana, tradicionalno, berze širom sveta (ove godine reč je o 60 zemalja u odnosu na 43 prošlogodišnja učesnika) biće domaćini ceremonije Ring the Bell čiji cilj je da simbolično ukaže na kapacitet koji privatni sektor ima za dalje unapređivanje rodne ravnopravnosti.


Poput UN-a, i Evropski parlament neguje praksu tematskog obeležavanja Međunarodnog dana žena. Komitet za ženska prava i rodnu ravnopravnost (FEMM) Evropskog parlamenta, u saradnji sa Direktoratom za saradnju sa nacionalnim parlamentima, priprema za 8. mart međuparlamentarno zasedanje na temu Osnaživanje žena i devojaka u medijima i IKT-u (Informacione i komunikacione tehnologije): ključ za budućnost. Izbor teme podstaknut je najpre uticajem medija na usmeravanje i oblikovanje javnog mnjenja, zatim neospornom činjenicom da informacione i komunikacione tehnologije (IKT) prožimaju sve nivoe i oblasti savremenog društva, i, konačno, potencijalom koji simbioza medija i IKT ima u promociji osnaživanja žena.


U Domu Narodne skupštine Republike Srbije, predsednica Skupštine Maja Gojković će 7. marta, povodom Međunarodnog dana žena, učestvovati u aktivnosti Ženske parlamentarne mreže Jedan na jedan sa narodnom poslanicom.

Program "Podeli svoje znanje" i Akademija ženskog liderstva organizuju zajedničku, sada već tradicionalnu, Mentorsku šetnju, koja je deo Globalne mentorske šetnje povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, koju koordinira Vajtal Vojsis (Vital Voices). Mentorska šetnja ove godine će se održati u Subotici u subotu 10. marta 2018. godine, a nastaviće se debatom na temu: Žene u politici - od prisustva do uticaja

Izvori: 

UN Women

Evropski parlament

Narodna skupština

Evropski pokret u Srbiji 


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus