KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

MENTORSKOM ŠETNJOM U SUBOTICI OBELEŽEN DAN ŽENA

13.03.2018

Više od 80 građanki i građana prošetalo je centralnim ulicama Subotice želeći da ukažu na probleme sa kojima se žene suočavaju u ostvarivanju Ustavom garantovanih prava i sve učestalije nasilje kojem su izložene. Šetnju su, povodom Međunarodnog dana žena, 10. marta organizovali program „Podeli svoje znanje“ i Akademija ženskog liderstva.


Događaj poznat kao „Mentorska šetnja“ održava se, na inicijativu organizacije Vajtal Vojsis (Vital Voices), svake godine širom sveta istovremeno, a za cilj ima razvoj liderstva, kao i povezivanje i razmenu iskustava uspešnih žena u različitim oblastima. Od 2008. godine u šetnjama je učestvovalo više hiljada liderki na svim kontinentima.


Nakon Šetnje u Subotici organizovana je javna debata pod nazivom „Žene u politici - od prisustva do uticaja“ uz podsećanje na ulogu žena u odlučivanju i osvajanju ženskih prava. U javnoj diskusiji učestvovale su Gordana Čomić, narodna poslanica, Aida Ćorović, političarka, a debatu je moderirala Marija Srdić, članica Programskog odbora Akademije ženskog liderstva i mentorka na programu Podeli svoje znanje.


„Međunarodni dan žena jeste dobar podsetnik da se setimo svih onih žena koje su dale svoje živote u borbi za ostvarivanje osnovnih prava, počev od prava glasa, a mi u Srbiji se i dalje susrećemo sa osnovnim problemima usled nedostatka, pored ostalog, Zakona o rodnoj ravnopravnosti, ali i problema koji se tiču nasilja u porodici. Samo zajednička borba i žena i muškaraca može dovesti do ravnopravnosti u društvu“, poručila je Svetlana Stefanović, menadžerka projekta Evropskog pokreta u Srbiji.


Po njenim rečima, program „Podeli svoje znanje“ za cilj ima nesebično deljenje znanja i pružanje podrške ženama podsticanjem njihovog samopouzdanja, a „ovakve akcije služe da se podsetimo da ženski uzori u našoj okolini postoje, samo mi ponekad biramo da ih ne vidimo“.


„Nema razvoja Srbije ako žena nema u politici, u izvršnoj vlasti, u finansijskim centrima moći, u bankama - gde god ima novca, moći i uticaja, gde god ima ovlašćenja da se donose odluke o budućnosti. Budu li te odluke donošene bez ravnopravnog učešća žena, neće valjati. Tome nas i istorija uči “, rekla je Gordana Čomić.


„Akademija ženskog liderstva se danas priključila Mentorskoj šetnji, koja se po prvi put organizuje u Subotici, kao deo globalne akcije koju sprovodi organizacija Vital Voices. Ono što je najvažnije za nas kao Akademiju je da smo uspeli sa programom ’Podeli svoje znanje’ da dovedemo veliki broj žena u Suboticu, prošetamo gradom i da skrenemo pažnju na probleme koje žene u Srbiji danas imaju. Ova akcija je bila organizovana u svetlu obeležavanja 8. marta, a situacija sa rodnom ravnopravnošću i položajem žena u Srbiji nikako nije sjajna“, ocenio je Miloš Đajić, predsednik Upravnog odbora Akademije ženskog liderstva.


Prvu šetnju u Srbiji, održanu 2008. godine u Beogradu, inicirale su Andrea Brbaklić, Marija Nikolić i Ana Firtel, učesnice programa Global Women Leaders Mentoring Partnership, magazina Forčun (Fortune) i američkog Stejt Dipartmenta i organizacije Vajtal Vojses. U Srbiji je od tada održano 14 šetnji u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Valjevu i Subotici, a ove godine šetalo se 150 mentorskih šetnji u 61 zemlje sveta.


Podeli svoje znanje je jedinstven program u Srbiji koji omogućava lični i profesionalni razvoj žena kroz mentorski rad. Osmu godinu zaredom partnerski ga sprovode Evropski pokret u Srbiji, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Erste Banka i Misija OEBS-a u Srbiji. Kroz Program je do sada prošlo 180 mentorskih parova.


Akademija ženskog liderstva okuplja političarke i aktivistkinje i nudi im priliku da unaprede svoja znanja i veštine, ali i da se povežu kako bi se zajedno borile do ostvarivanja pune ravnopravnosti. Kao istoimena organizacija civilnog društva nastala je kao prirodni nastavak programa podrške ženama aktivnim u javnom životu koji je pokrenut 2011. godine.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus